Αρχική LIFESTYLE Ιωάννινα: Μία πόλη που αποπνέει μυστήριο και γοητεία

Ιωάννινα: Μία πόλη που αποπνέει μυστήριο και γοητεία

Εικόνα για τα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι ένας προορισμός γεμάτος θησαυρούς που σε προκαλούν να τους ανακαλύψεις.

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με 65.000 περίπου μόνιμους κατοίκους, να δίνουν τον παλμό σε ένα μέρος που σφύζει από ζωή. Τα Γιάννενα είναι ένας προορισμός γεμάτος μοναδικούς θησαυρούς, με την ιστορία να αναβιώνει σε κάθε γωνιά της πόλης και να σε προκαλεί να την ανακαλύψεις. Το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης εναρμονίζεται με την παράδοση μέσα σε ένα περιβάλλον που από τη μία είναι αστικό, ενώ από την άλλη σε ταξιδεύει στα μυστήρια του χθες. Οι μοναδικές ομορφιές της πόλης θα σε κάνουν να τη λατρέψεις από την πρώτη κιόλας ματιά. Η λίµνη, το νησάκι, το κάστρο, το Ιτς Καλέ, η παλιά πόλη, το σπήλαιο του Περάµατος, όλα χαρίζουν στην πόλη µια ατµόσφαιρα σαγηνευτική.

Εικόνα για τα Ιωάννινα
Ο τάφος του Αλή Πασά
Εικόνα για τα Ιωάννινα
Άποψη του βυζαντινού κάστρου

Κάστρο Ιωαννίνων

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, όπου την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της χώρας. Η σπουδαία καστροπολιτεία χωρίζεται σε 4 τμήματα, την ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, την ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, τον εξωτερικό περίβολο και την παλιά πόλη. Το Ιτς Καλέ περιλαμβάνει το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί, τον πύργο Βοημούνδου και τον τάφο του Αλή Πασά, ενώ μέσα στο κάστρο θα συναντήσετε το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο στο τζαμί του Ασλάν Πασά, το Σουφαρί Σεράι, στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή Ιππικού, το Μουσείο Φώτη Ραπακούση με όπλα και ξίφη και άλλα σημαντικά μνημεία. Η ατμόσφαιρα που θα σας προσφέρει ο περίπατος στα λιθόστρωτα σοκάκια είναι μοναδική, φτάνοντας στην ακρόπολη η θέα στη λίμνη θα σας κόψει την ανάσα.

Εικόνα για τα Ιωάννινα

Αρχαιολογικό Μουσείο

Με αρχαιολογικά ευρήματα από 4 νομούς της Ηπείρου, το Αρχαιολογικό Μουσείο αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας, προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα τις ρίζες αυτού του τόπου. Βρίσκεται στην πλατεία Λιθαρίτσια και μετά την ανακαίνισή του έχει ποιοτική εργονομική διάταξη εκθεμάτων από ολόκληρη την Ήπειρο, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους υστερορωμαϊκούς χρόνους. Από χάλκινα σκεύη, μέχρι νομίσματα ηπειρωτικών και άλλων πόλεων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο σίγουρα θα παρασυρθείτε, ειδικά όταν βρεθείτε μπροστά στο αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου, ένα χειροπέλεκυ Αχελαίας τεχνολογίας που χρονολογείται στο 200.000 π.Χ.

Σπήλαιο Περάματος

Στο γραφικό χωριό Πέραμα, σε απόσταση 4 μόλις χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το σπήλαιο Περάματος είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε. Το σπήλαιο βρίσκεται εδώ και 1,5 εκατομμύριο χρόνια στο εσωτερικό του λόφου Γκόριτσα, αλλά ανακαλύφθηκε μόλις το 1940 από τους κατοίκους του χωριού. Το μνημείο αυτό της φύσης συγκαταλέγεται και όχι άδικα ανάμεσα στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου. Στο σπήλαιο μπορείτε να θαυμάσετε μια μεγάλη ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών, πολλές αίθουσες, απολιθωμένα οστά και δόντια, πλήθος χρωμάτων και σχηματισμών και πλούσιο διάκοσμο, που αφήνει τους πάντες με ανοιχτό το στόμα.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων

Το ξακουστό μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων θα το βρείτε στην περιοχή Μπιζάνι, 12 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Μέσω των κέρινων ομοιωμάτων που δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης σε φυσικό μέγεθος, θα μπορέσετε να κάνετε ένα ταξίδι στην ελληνική ιστορία, αναβιώνοντας σημαντικές μορφές και γεγονότα, όπως το Κρυφό Σχολειό, τους Κλέφτες και τους Αρματωλούς, τη σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων και πολλά άλλα που θα σας συγκλονίσουν.

Εικόνα για τα Ιωάννινα
Καραβάκια στο μώλο των Ιωαννίνων

Nησάκι της λίμνης Παμβώτιδας

Από το Μώλο στα Γιάννενα μπορείτε να μπείτε σε ένα από τα καραβάκια, που κάνουν συνεχή δρομολόγια προς το νησάκι που βρίσκεται στη λίμνη Παμβώτιδα. Μην το σκεφτείτε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το επισκεφτείτε. Φτάνοντας στο νησάκι της «κυρά Φρωσύνης» θα μαγευτείτε από το καταπράσινο τοπίο του, τον γραφικό οικισμό του, τα παραδοσιακά σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα 7 μοναστήρια και το κρυφό σχολειό. Στο νησάκι επίσης λειτουργεί το Μουσείο Αλή Πασά, το οποίο είναι ένα από τα σπίτια του, στο οποίο σκοτώθηκε. Μην παραλείψετε μετά την περιήγησή σας να δοκιμάσετε τοπικούς μεζέδες, όπως βατραχοπόδαρα, χέλια και καραβίδες, καθώς και να προμηθευτείτε είδη τοπικής τέχνης από τα μαγαζάκια που υπάρχουν στο νησί!

Ιωάννινα, η πόλη των αργυροχρυσοχόων, μία τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες. Η κουλτούρα και ο μοναδικός χαρακτήρας της πόλης είναι διάσπαρτα παντού. Μικρά εμπορικά μαγαζιά σε κάθε σοκάκι αναδεικνύουν περίτεχνα σκαλισμένα ασημένια κοσμήματα και κουζινικά που όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι ότι τα ίδια έργα τέχνης θα τα συναντήσετε και στα μουσεία της περιοχής.

Εικόνα για τα Ιωάννινα
Το νησάκι της “κυρά Φροσύνης” στη λίμνη Παμβώτιδα

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Α. Τιτάκη