Αρχική CULTURE Η σωστή συντήρηση δίνει αξία στο αυτοκίνητο

Η σωστή συντήρηση δίνει αξία στο αυτοκίνητο

Τα αυτοκίνητα, όπως και όλα τα οχήματα επιβάλλεται να τα συντηρούμε σωστά πρωτίστως για να μας προσφέρουν ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό επίσης για την σωστή λειτουργία τους καθώς και για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ωφέλιμης ζωής τους.

Ωστόσο, ένα απλό σέρβις ή μια αλλαγή λαδιών δεν είναι αρκετή, καθώς υπάρχουν πολλά και διάφορα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να έχουμε ένα σωστά συντηρημένο όχημα.

Εργασίες τακτικής συντήρησης

Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει η σωστή συντήρηση και κάθε πότε πρέπει να γίνεται.

Το κλασικό σέρβις ενός αυτοκινήτου περιέχει εργασίες, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το μοντέλο ή τον τύπο του αυτοκινήτου. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να πούμε ότι οι κλασικές εργασίες συντήρησης που γίνονται στο πλαίσιο του σέρβις περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγή λαδιών (συνήθως χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπαντικά, ανάλογα με τον τύπο που ορίζει ο κατασκευαστής),
 • Αντικατάσταση του φίλτρου αέρα,
 • Αλλαγή του φίλτρου λαδιού,
 • Καθαρισμό ή αλλαγή του φίλτρου βενζίνης,
 • Αντικατάσταση ή καθαρισμό του φίλτρου της καμπίνας των επιβατών,
 • Αλλαγή των σπινθηριστών (μπουζί),
 • Συμπλήρωση του καθαριστικού υγρού για το παρμπρίζ,
 • Συμπλήρωση των υγρών του ψυγείου (παραφλού),
 • Έλεγχο της στάθμης των υγρών των φρένων,
 • Έλεγχο των φρένων του οχήματος (τακάκια, δίσκοι κλπ) και αντικατάσταση όπου χρειάζεται,
 • Έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου,
 • Έλεγχο του συστήματος φόρτισης της μπαταρίας (δυναμό),
 • Έλεγχο των φώτων (θέσης, πορείας, φλας, όπισθεν, ομίχλης, πινακίδας, καμπίνας κλπ) και αλλαγή λαμπτήρων όπου χρειάζεται,
 • Λίπανση κινούμενων μερών,
 • Λίπανση των θυρών και των κλειδαριών του οχήματος,
 • Έλεγχο της κατάστασης των ελαστικών του αυτοκινήτου,
 • Έλεγχο της φθοράς των υαλοκαθαριστήρων.

Βέβαια αρκετά από τα ανταλλακτικά που ενδέχεται να χρειαστούν κατά το σέρβις ενός αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα τα τακάκια των φρένων, οι λάμπες, οι υαλοκαθαριστήρες κλπ συνήθως δεν συμπεριλαμβάνονται στο βασικό κόστος του σέρβις και αντικαθίστανται κατόπιν συνεννόησης και έπειτα από ενημέρωση για το ακριβές κόστος τους.

Χρονοδιάγραμμα Service

Το σέρβις του αυτοκινήτου μας πρέπει να γίνεται περίπου μια φορά τον χρόνο (ανάλογα με τον τύπο ή την μάρκα του αυτοκινήτου) ή αλλιώς με την συμπλήρωση περίπου 15.000 με 20.000 χιλιομέτρων.

Στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχει το λεγόμενο μικρό και μεγάλο σέρβις, κατά τα οποία γίνονται διαφορετικοί έλεγχοι και εργασίες. Στο μικρό σέρβις συνήθως γίνεται μόνο αλλαγή λαδιών μαζί με κάποιους βασικούς ελέγχους, ενώ στο πλήρες σέρβις ελέγχεται πλήρως το αυτοκίνητο. Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε το βιβλίο συντήρησης του οχήματος μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι χρειάζεται το αυτοκίνητο μας από άποψη συντήρησης. Αυτό θα μας προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα επίσης αν  θελήσουμε να πουλήσουμε κάποια στιγμή το όχημα μας, μιας και οι περισσότεροι πιθανοί αγοραστές συνήθως ζητούν το βιβλίο με τις εργασίες συντήρησης.

Κάποιοι έλεγχοι δεν περιλαμβάνονται ούτε στο μικρό, ούτε στο μεγάλο σέρβις οπότε πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι αφενός για το ποιοι είναι αυτοί και αφετέρου για το κάθε πότε πρέπει να γίνονται. Κλασικό παράδειγμα τέτοιου ελέγχου είναι η αλλαγή του ιμάντα χρονισμού η οποία πρέπει να γίνεται στα περισσότερα αυτοκίνητα κάθε 60.000 χιλιόμετρα, δηλαδή στα 60.000, στα 120.000, στα 180.000 κλπ. Οι αναρτήσεις του αυτοκινήτου μας, πρέπει να φροντίζουμε επίσης να είναι σε καλή κατάσταση και να τις αντικαθιστούμε όταν παλιώσουν για λόγους όχι μόνο άνεσης αλλά κυρίως ασφάλειας, το σύστημα δίσκου-πλατώ του συμπλέκτη του αυτοκινήτου κλπ.

Μετά τη λήξη της εγγύησης που δίνει η εκάστοτε κατασκευάστρια εταιρία, μπορεί κανείς να συνεχίσει να πηγαίνει στις αντιπροσωπείες, αλλιώς καλό είναι να απευθύνεται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, τα οποία έχουν ελεγχθεί και έχουν πάρει την έγκριση των αντίστοιχων κατασκευαστών. Αρκετές, αν όχι όλες σχεδόν οι αντιπροσωπείες εφαρμόζουν ειδικά προγράμματα ή προσφέρουν προνομιακές τιμές ή πακέτα όχι μόνο στα ανταλλακτικά, αλλά και στις συνήθεις ετήσιες εργασίες συντήρησης προκειμένου να διατηρήσουν τους πελάτες τους ακόμη και μετά τη λήξη της εργοστασιακής εγγύησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητο του θα συνεχίσει να συντηρείται από κατάλληλα καταρτισμένο, αλλά και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Εφημερίδα City View – 11ο τεύχος
Α. Τιτάκη