Αρχική CULTURE Η φόρτιση του κινητού σας εγκυμονεί κινδύνους

Η φόρτιση του κινητού σας εγκυμονεί κινδύνους

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε εκτός από την κλασσική μέθοδος φόρτισης του κινητού μας να τοποθετούμε το βύσμα στον υπολογιστή. Αυτή η μέθοδος όμως εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, ενημερωθείτε γι΄ αυτούς πριν την ξαναεπιλέξετε.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι η σύνδεση του smartphone με τον υπολογιστή είναι μια πράξη που κάνουμε όλοι αβίαστα, θα μπορούσε όμως να ανοίξει την πόρτα για τα προσωπικά σας δεδομένα στους χάκερς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, συνδέοντας ένα iPhone ή ένα Android σε έναν υπολογιστή, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολλών δεδομένων από τη μια συσκευή στην άλλη.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το όνομα του τηλεφώνου, τον κατασκευαστή, τον τύπο της συσκευής, το σειριακό αριθμό, πληροφορίες του λειτουργικού συστήματος και του συστήματος αρχείων. Το πλήθος των δεδομένων που αποστέλλεται ποικίλλει ανάλογα με τη συσκευή, αλλά κάθε κινητό μεταφέρει το ίδιο βασικό σύνολο πληροφοριών όπως το όνομα της συσκευής, τον κατασκευαστή και τον σειριακό αριθμό. Κι ενώ αυτές οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται εντελώς ακίνδυνες, είναι όμως αρκετές για έναν χάκερ για να «σπάσει» ένα smartphone και να πάρει τον έλεγχο.

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές για να δουν πόσο εύκολο είναι να υποκλαπούν πληροφορίες και τελικά όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Mirror δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Οι χάκερς βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τη δήθεν ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων και να αποκτούν πρόσβαση σε όσα στοιχεία θέλουν, χωρίς να το γνωρίζει βέβαια ο χρήστης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν αφενός να προτιμάται η φόρτιση από κανονικές πρίζες, αφετέρου να χρησιμοποιούνται μόνο αξιόπιστες συσκευές USB για τη φόρτιση μέσω υπολογιστή. Βασική είναι, επίσης, η εγκατάσταση κάποιου είδους λογισμικού προστασίας από ιούς που είναι ικανό να ανιχνεύσει malware.

Εφημερίδα City View – 11ο τεύχος
Α. Τιτάκη