Αρχική LIFESTYLE Η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων στην υπηρεσία του ασθενούς

Η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων στην υπηρεσία του ασθενούς

«Οι Ραδιοσυχνότητες αποτελούν πλέον έναν έμπιστο συνεργάτη του χειρουργού, καθώς τον βοηθούν να αντιμετωπίσει εύκολα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις» αναφέρει ο  Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στο παχύ έντερο και τον πρωκτό, Δρ. Σπύρος Χριστοδούλου, Επιμελητής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων έγινε για πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα χρόνια αλλά την τελευταία πενταετία έχει γίνει πλέον μέθοδος επιλογής για τους χειρουργούς στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρουργικού νυστεριού.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οι ραδιοσυχνότητες  χρησιμοποιούνται πλέον σε όλο και περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και υποειδικότητες όπως Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, Πλαστική χειρουργική, Χειρουργική θυρεοειδούς, Χειρουργική Αιμορροΐδων, Αγγειοχειρουργική.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων είναι:
  • Κοπή και Αιμόσταση σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη κλασσική διαθερμία
  • Αποφυγή καταστροφής γειτονικών ευγενών στοιχείων (νεύρα, αγγεία κλπ)
  • Ταχύτερη και καλύτερη επούλωση τραύματος
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

Ιδιαίτερα πολύτιμη είναι για τους χειρουργούς η βοήθεια που προσφέρουν οι ραδιοσυχνότητες στις επεμβάσεις αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας, όπως συμβαίνει με τη μέθοδο Rafaelo (RAdio Frequency treatment of hAEmorrhoids under LOcal anaesthetic). Η θεραπεία διενεργείται υπό τοπική αναισθησία, είναι ελάχιστα τραυματική, ο ασθενής εξέρχεται του Νοσοκομείου μετά από 2 ώρες και επιστρέφει στις υποχρεώσεις του την επομένη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η έλλειψη μετεγχειρητικού πόνου.

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Spyridon Christodoulou MD, PhD, MSc

Colorectal Surgeon – Senior Clinical Fellow
Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust