Αρχική LIFESTYLE Η αξία του δώρου στα παιδιά

Η αξία του δώρου στα παιδιά

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για τα παιδιά τα Χριστούγεννα είναι ένα παραμύθι. Ας μπούμε λοιπόν στη χρονομηχανή και ας θυμηθούμε τα δικά μας παιδικά χρόνια, τότε που και εμείς ανυπομονούσαμε να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Ο στολισμός του δέντρου, τα κάλαντα, τα δώρα, τα λαμπάκια στους δρόμους, τα χιονισμένα τοπία και ο ερχομός του πολυαγαπημένου Αϊ-Βασίλη με το σάκο γεμάτο δώρα, είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία της παραμυθένιας αυτής ατμόσφαιρας. Για τα παιδιά έχει μεγαλύτερη σημασία να διατηρήσουμε αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα προσφέροντάς τους χαρά. Εκείνα επιθυμούν απλά να απολαύσουν το δικό τους παραμύθι μέσα από γεύσεις, συναισθήματα, εκόνες και αρώματα…

Το δώρο είναι κάτι που δεν δίνεται κάθε μέρα και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό, η προσφορά του δίνει χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο σε αυτόν που το δέχεται αλλά και σε αυτόν που το προσφέρει.

Ειδικά για το παιδί το δώρο έχει πολύ μεγάλη αξία και η γοητεία της παιδικής αθωότητας κάνει αυτήν την αξία συμβολική και όχι οικονομική. Το παιδί μπορεί να χαρεί χωρίς μέτρο κάθε δώρο που του προσφέρεται ανεξάρτητα από το μέγεθος και την αξία του. Η χαρά δεν περιορίζεται μόνο στη στιγμή που το λαμβάνει αλλά ανοίγεται και σε όλο το χρόνο που το προσμένει. Έτσι λοιπόν και στις γιορτές των Χριστουγέννων τα παιδιά βιώνουν τη χαρά της προσμονής καθώς περιμένουν τα δώρα του Αϊ-Βασίλη.

Η σημασία ενός δώρου είναι να δώσει ευχαρίστηση στο παιδί και να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγιή νοητική, ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Το δώρο είναι μία κίνηση προσφοράς και αλλάζει νόημα όταν η προσφορά γίνεται ανταποδοτική  σε πράξεις, συμπεριφορές ή επιτεύγματα του παιδιού. Ένα δώρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να εστιάζει στη γνώση, στην τέχνη, στη διασκέδαση. Η επιλογή του δώρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προτεραιότητες της οικογένειας. Ότι επιλέξουμε έχει να συμβαδίσει με τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού, με την ηλικία του και με τις ιδιαίτερες ικανότητές του.

Ένα παιδί είναι πολύ λογικό να ζητάει ότι του αρέσει, είναι σημαντικό όμως να καταλάβει ότι δεν μπορεί να το αποκτάει πάντα και να μαθαίνει να εκτιμά ότι του προσφέρεται. Το παιδί που κατακλύζεται από πολλά δώρα χάνει το ενδιαφέρον του γι’ αυτά αφού δεν προλαβαίνει ούτε να ασχοληθεί μαζί τους ούτε να τα βαρεθεί. Το παιδί που παίρνει δώρα χωρίς όρια μαθαίνει να αδιαφορεί, να αγνοεί τις ανάγκες των άλλων και να εκπαιδεύεται σε εγωιστικές συμπεριφορές. Όσο πιστεύει ότι μπορεί να έχει ότι ζητάει, αυτό δε θα το βοηθήσει στην εξέλιξή του.

Και στις φετινές γιορτές όμως πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Όπως όμως προαναφέρθηκε, η ουσία των εορτών για τα παιδιά εστιάζεται σε άλλους σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι δεν απαιτούν σημαντικά έξοδα για να καλυφθούν. Τα Χριστούγεννα μπορούν να είναι δημιουργικά για τα παιδιά χωρίς φοβερά έξοδα. Σημασία δεν έχει πόσο ακριβό είναι το δώρο που προσφέρουμε στο παιδί μας, όσο ο τρόπος που του το προσφέρουμε, πόση ζέση έχει η καρδιά μας όταν σχεδιάζουμε τι θα του πάρουμε και πότε ή πού θα του το προσφέρουμε. Ποια ατμόσφαιρα θέλουμε να δημιουργήσουμε για να ζήσουμε αυτή την υπέροχη στιγμή μαζί του.

Πολύ συχνά ρωτάμε τα παιδιά τι δώρα θέλουν, αλλά ξεχνάμε να τα ρωτήσουμε για τα δώρα που εκείνα θα χαρίσουν στους άλλους γιατί υποθέτουμε ότι αυτό δεν τα ενδιαφέρει ή ότι δεν τους αρέσει πολύ. Θα πρέπει λοιπόν να συμπεριλαμβάνουμε και τα παιδιά στην αναζήτηση δώρων για αγαπημένα πρόσωπα ώστε να τα διδάξουμε την αξία της προσφοράς. Να τα αφήσουμε να σκεφτούν σε ποιους θέλουν να χαρίσουν ένα δώρο, τι δώρο θέλουν να χαρίσουν, τι δώρο ταιριάζει σε καθένα, πώς θα το βρουν και πώς θα του το προσφέρουν.

Εφημερίδα City View – 8ο τεύχος
Α. Τιτάκη