Αρχική CULTURE Φοβούνται νέο “χτύπημα” του Bansky οι οίκοι δημοπρασιών

Φοβούνται νέο “χτύπημα” του Bansky οι οίκοι δημοπρασιών

Ο Bansky με την καταστροφή του έργου του, το «Κορίτσι με το Μπαλόνι», κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s, σκόρπισε τον φόβο στους οίκους δημοπρασιών.

Ο οίκος Artcurial που βγάζει στο σφυρί τέσσερα έργα του Bansky, έχει λάβει όλες τις προφυλάξεις, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να αποκλείσει μια νέα πρόκληση, με την καταστροφή του έργου “Το κορίτσι με το μπαλόνι”, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

«Περιμένουμε ήρεμα τη δημοπρασία, αλλά αν συμβεί κάτι, αυτό δεν θα είναι μια επανάληψη», εκτιμά ο Αρνό Ολιβέ, ειδικός της δημοπρασίας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανάμεσα στους πολλούς λαχνούς υπάρχουν τρεις μεταξοτυπίες και ένα αντικείμενο (ένας ποντικός από ρητίνη που κρατά ένα πινέλο).

Στις αρχές Οκτωβρίου, η μερική αυτοκαταστροφή ενός έργου μπροστά στα μάτια ενός κοινού που είχε μείνει άναυδο, αμέσως μετά την πώλησή του αντί 1,042 εκατομμυρίων στερλινών (1,185 εκατομμύριο ευρώ) από τον Sotheby’s στο Λονδίνο, είχε θολώσει τα νερά στην αγορά της τέχνης.

Αυτή η αναπαραγωγή με ακρυλική ζωγραφική και χρώματα αεροζόλ ενός από τα διασημότερα έργα του Banksy έδειχνε ένα κοριτσάκι να αφήνει να πετάξει ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης από το Μπρίστολ που διατηρεί την ανωνυμία του είχε διεκδικήσει αυτή την ενέργεια στην αγορά της τέχνης, θέλοντας να καταγγείλει την «εμπορευματοποίησή» της.

“Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”

Το περιστατικό αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε το έργο να πάρει ακόμη μεγαλύτερη αξία και να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις εκδοχές, υπήρχαν οπωσδήποτε συνεργοί του Banksy στην αίθουσα, αν δεν ήταν ο ίδιος, για να ενεργοποιήσουν τη μπαταρία επιτρέποντας την αυτοκαταστροφή του «Girl with balloon».

«Θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε ένα σύστημα ασφαλείας αλλά θέλουμε να μείνει κρυφό, υποκείμενο. Δεν θα υπάρχουν δέκα γορίλες σε κάθε αίθουσα!

Ο οίκος μας δεν είναι χρηματοκιβώτιο, δεν είναι ένας δημόσιος θεσμός. Θέλουμε οι αγοραστές και οι επισκέπτες να χαίρονται», δηλώνει ο ειδικός του Artcurial.

Όσο για τον Sotheby’s και τον Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης, «ο Banksy δεν κατέστρεψε ένα έργο τέχνης κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, δημιούργησε ένα ακόμη».