Αρχική ΕΚΛΟΓΕΣ Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Με Κουντουρά, Δανέλλη και Γεωργούλη, προσπάθεια και για κορυφαίο υπουργό

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Με Κουντουρά, Δανέλλη και Γεωργούλη, προσπάθεια και για κορυφαίο υπουργό

ΣΥΡΙΖΑ

Την τρίτη δέσμη ονομάτων αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κλειστή συνεδρίαση «εξπρές» (δεν ανακοινώνεται επίσημα) πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Δεδομένου ότι μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, μένει να φανεί αν η τρίτη φουρνιά θα είναι και η τελευταία. Μπορεί να μείνουν κάποια λιγοστά κενά σε εκκρεμότητα. Συνολικά πάντως υπολείπονται 17 ονόματα για να συμπληρωθούν οι 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου.

Σε αυτή την παρτίδα ονομάτων θα συμπεριλαμβάνονται η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Προηγήθηκε άλλωστε η τροπολογία άρσης του ασυμβίβαστου βουλευτή – υποψηφίου ευρωβουλευτή προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο χωρίς να κινδυνέψει η πλειοψηφία των 151. Σε περίπτωση πάντως που εκλεγούν, θα πρέπει να παραιτηθούν της βουλευτικής τους έδρας.

Γεωργούλης αντί Γιαννάκη;

Ιδιαίτερα τρανταχτά ονόματα σε αυτή τη δέσμη υποψηφιοτήτων δεν φαίνεται να έχε. Εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Ακούγεται το όνομα του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη, το οποίο πάντως δύσκολα θα ισοφαρίσει την «απώλεια» του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο τελευταίος δε δέχτηκε να είναι υποψήφιος σε αντίθεση με τις φήμες που τον ήθελαν «κλειδωμένο».

Ο υπουργός

Έτσι κι αλλιώς το ενδιαφέρον φαίνεται να εστιάζεται στο αν θα υπάρξουν μια -δυο υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών (και ποιες θα είναι αυτές) προκειμένου να ικανοποιηθεί η ανάγκη του συμβολισμού της κεντρικής πολιτικής μάχης – υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών. Ωστόσο, δε φαίνεται να είναι απλή υπόθεση κάποιος υπουργός από κομβικό υπουργείο να αφήσει το πόστο του κι επιπλέον όποιος δέχεται κρούση ευλόγως ζυγίζει το αν θα κινδυνέψουν οι πολιτικές «μετοχές» του ή όχι.

Στο τραπέζι έχουν ακουστεί ονόματα όπως αυτά της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή της Ά Αθήνας Νίκου Φίλη, ενώ τις τελευταίες μέρες φαίνεται να κερδίζει έδαφος η συζήτηση περί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.