Αρχική OUR VIEW Ευρωπαϊκά βήματα με παρτενέρ την Ρουμανία

Ευρωπαϊκά βήματα με παρτενέρ την Ρουμανία

Εικόνα για την συνεργασία δήμου Ασπροπύργου και Πλοϊέστι.

Η κοινή προσπάθεια με το Πλοϊέστι, για να μετατραπεί ο Ασπρόπυργος σε ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό πόλο.

Ανατρέποντας στερεότυπα και συνήθειες δεκαετιών, που θέλουν το μοντέλο συνεργασίας των αδελφοποιημένων Ευρωπαϊκών Πόλεων, να εξαντλείται -σχεδόν αποκλειστικά- σε πολιτιστικές κυρίως ανταλλαγές, οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου της Ελλάδας και Πλοϊέστι της Ρουμανίας, με την κατάλληλη προεργασία, κατόρθωσαν να καταγράψουν ένα ουσιαστικό, ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό μοντέλο πρωτοποριακής, οραματικής συνεργασίας.

Έτσι, μέσα από ένα διήμερο, οργανωμένου διαλόγου, έφεραν κοντά στους Δήμους τους, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, τους φορείς του «επιχειρείν» Ελλάδας και Ρουμανίας και τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου τους, στην 1η Συνάντηση Εργασίας, που έλαβε χώρα στον Ασπρόπυργο.

Οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, κ.κ. Νικόλαος Μελετίου και Άντριαν –Φλορίν Ντόμπρε, αποφάσισαν να επενδύσουν στα πολλά, κοινά χαρακτηριστικά των πόλεών τους, αναζητώντας συνεργατικό, ευρωπαϊκό βηματισμό, μέσα από δυο Συνεδρίες ουσίας, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα λεπτομερή “Οδικό Χάρτη”, για την επίτευξη του κοινού στόχου τους: Να καταστήσουν τις πόλεις τους, που είναι δυναμικοί Κόμβοι Ενέργειας, Βιομηχανίας και Διαμεταφορών, εκείνους τους ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς πόλους της Ελλάδας και της Ρουμανίας, αξιοποιώντας –με τη συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων των χωρών τους, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνει η ιδιότητα του εταίρου, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλους, διεθνείς, αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Μεταξύ των δύο πόλεων συμφωνήθηκαν τα εξής:

  1. Οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου Αττικής, Δέλτα Θεσσαλονίκης, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, και Πλοϊέστι, της Περιφέρειας Πράχοβα της Ρουμανίας, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία Δικτύου των πόλεών τους, με απώτερο σκοπό, η διεύρυνσή του, να το καταστήσει Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων, Κόμβων Ενέργειας, Βιομηχανίας και Διαμεταφοράς.Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, το Ελληνικό Δίκτυο με τη συμμετοχή των πόλεων με τα κοινά χαρακτηριστικά, θα προχωρήσει σε επεξεργασία όλων των δεδομένων, που θα οδηγήσουν σε κοινές δράσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα.
  2. Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου υπέγραψε τη συμμετοχή της πόλης σε δύο (2) Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αποτέλεσμα μακράς προεργασίας, που ολοκλήρωσε με το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι της Ρουμανίας. Πρόκειται για τα Προγράμματα “HORIZON 2020” και “INTERREG IV”.

Εφημερίδα City View – 7ο τεύχος
Κ. Μπελιάς