Αρχική CULTURE Έξυπνη πόλη η Μάνδρα

Έξυπνη πόλη η Μάνδρα

Μπορεί η Μάνδρα να γίνει… έξυπνη πόλη;

Μπορεί και φαίνεται πως θα γίνει σύντομα στηριζόμενη στην τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) που επιτρέπει στις συσκευές με τη βοήθεια αισθητήρων, να συνδέονται απευθείας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με τις αντίστοιχες έξυπνες εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων ασύρματων ή ενσύρματων δικτύων.

Αυτό προκύπτει από όσα είπε πρόσφατα ο Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σχεδιάζεται ένα έργο που στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένους Δήμους και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, αξιοποιώντας την τεχνολογία Internet of things. Η χρηματοδότησή του θα καλυφθεί τόσο από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από κοινοτικούς.

Κατά προτεραιότητα, το έργο θα υλοποιηθεί στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές που επλήγησαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου από καταστροφικές πλημμύρες. Πέρα από τις πρωτοβουλίες για αποκατάσταση των υλικών ζημιών από τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προχωρά στην ψηφιακή αναβάθμιση της πληγείσας περιοχής, ώστε για να γίνει η Μάνδρα μια έξυπνη πόλη-πρότυπο καινοτομίας.

Στόχος είναι η ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων να είναι δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και αγκυλώσεις. Διαφορετικά, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει αιτία γένεσης νέων κρίσεων και ανισοτήτων. Δίκαιη ανάπτυξη και δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη πάνε μαζί.

Παρασκήνιο
Εφημερίδα City View – 11ο τεύχος
Κ.Μ.