Αρχική CULTURE Εθισμός στην τεχνολογία

Εθισμός στην τεχνολογία

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση για την υπερβολική χρήση στην τεχνολογία. Αν δεν ξεκολλάτε ούτε στιγμή από το διαδίκτυο και είσαστε σε συνεχή επαφή με το κινητό σας, ίσως γι’ αυτό φταίει η χημεία του εγκεφάλου σας.

Επιστήμονες που εξέτασαν τον εγκέφαλο εφήβων είδαν ότι όσοι δήλωναν εξάρτηση από τεχνολογία εμφάνιζαν μία χημική ανισορροπία, καθώς είχαν αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας η οποία επιβραδύνει τα εγκεφαλικά σήματα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες βοηθώντας όσους είναι εθισμένους με την τεχνολογία. Οι ερευνητές με επικεφαλή τον «Χιουνγκ Σουνγκ Σέο» από το πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ εξέτασαν στον αξονικό τομογράφο 19 εφήβους οι οποίοι σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια θεωρούσαν ότι έκαναν υπερβολική χρήση της τεχνολογίας με επιπτώσεις στη ζωή τους.

Συγχρόνως εξέτασαν και 19 άτομα της ίδιας ηλικίας τα οποία θεωρούσαν ότι η σχέση τους με την τεχνολογία είναι ελεγχόμενη.

Αυξημένα επίπεδα GABA

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 19 εθελοντές που είχαν δηλώσει εθισμένοι στην τεχνολογία εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος εμπλέκεται στη ρύθμιση του άγχους, ενώ παράλληλα τα επίπεδα της γλουταμάτης, χημικής ουσίας η οποία συμβάλλει στην ηλεκτρική διέγερση των νευρώνων ήταν μειωμένα. Οι επιστήμονες υπέβαλαν τους 12 από τους 19 εθισμένους εφήβους σε θεραπεία προκειμένου να τους βοηθήσουν να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην ενασχόλησή τους με το κινητό και το διαδίκτυο.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας εξέτασαν ξανά τους 12 εθελοντές στον αξονικό τομογράφο και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του GABA είχαν μειωθεί ενώ της γλουταμάτης είχαν αυξηθεί, πλησιάζοντας περισσότερο τις φυσιολογικές τιμές.

Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο ακτινολογικής εταιρείας της Βόρειας Αμερικής την περασμένη εβδομάδα. Το πόρισμα της έρευνας δεν καθιστά σαφές ότι η συγκεκριμένη χημική ανισορροπία είναι επακόλουθο της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας, ωστόσο τα ευρήματα αποτελούν καλή βάση για την ανάπτυξη θεραπειών.

Ο εθισμός στην τεχνολογία δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται ότι κάποιος είναι εθισμένος στις ουσίες ή στα τυχερά παιχνίδια. Τελευταία όμως όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι οι έξυπνες συσκευές και το ίντερνετ προσφέρουν άκρως ελκυστικές αμοιβές ωθώντας μας στην υπερβολική χρήση. Αν βέβαια η συγκεκριμένη εξάρτηση συνιστά ψυχική διαταραχή με την κλινική έννοια του όρου δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο και αναμένουμε να διασαφηνιστεί.

Εφημερίδα City View – 9ο τεύχος
Α. Τιτάκη