Αρχική Exclude Ερώτηση για τα σχολεία του Αιγάλεω στη Βουλή

Ερώτηση για τα σχολεία του Αιγάλεω στη Βουλή

Αιγάλεω

Eρώτηση για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό της 19ης Ιούλη 2019, στο Δήμο Αιγάλεω, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Την Ερώτηση υπογράφουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και οι βουλευτές του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου.

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019, που ανέδειξε για μία ακόμα φορά την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων της χώρας μας, δημιούργησε σημαντικές κτιριακές φθορές σε πολλά σχολεία του Δήμου Αιγάλεω. Τα 4 κτίρια που στεγάζουν 7 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για χρήση. Πιο συγκεκριμένα, φθορές υπέστησαν τα εξής σχολεία: το 1ο Γυμνάσιο (στο ίδιο κτίριο λειτουργούσε το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο), το 7ο Δημοτικό, το 11ο Δημοτικό, το Ειδικό Δημοτικό, το 17ο Δημοτικό, το 15ο και 18ο Νηπιαγωγείο.

Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιά γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν σε αβεβαιότητα, καθώς δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση για το πού θα πάνε σχολείο οι μαθητές, αλλάζοντας καθημερινά την οριστική απόφαση και μετατρέποντάς τους σε “μπαλάκι” ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υποδομών και της διοίκησης του Δήμου, και χωρίς να παίρνουν καμιά δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των σχολικών μονάδων.

Τελικά, έγιναν προσωρινές μεταστεγάσεις, με εξαίρεση το 1ο Γυμνάσιο, το οποίο λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια και τώρα στα μισά του σχολικού έτους μεταστεγάζεται στον χώρο του πρώην 6ου Δημοτικού και επανέρχεται σε πρωινή βάρδια. Πιο συγκεκριμένα, το 11ο Δημοτικό μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο παλιό 2ο Λύκειο επί της Θηβών, του οποίου η κατασκευή δεν προοριζόταν για τη λειτουργία Δημοτικού Σχολείου. Το Ειδικό Δημοτικό μεταφέρθηκε σε σχολικό κτίριο, που είχε χρόνια να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εκτεταμένες εργασίες για να καταστεί κατάλληλο για την πλήρη λειτουργία του. Ενώ στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται τμήματα του όμορου 7ου Δημοτικού Σχολείου που το κτίριό του επίσης έχει πληγεί από τον σεισμό. Επιπλέον, ένα ολόκληρο Δημοτικό Σχολείο, το 17ο, έχει μοιραστεί σε όμορο Γυμνάσιο και στο πλησιέστερο Δημοτικό Σχολείο, καθιστώντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του σε παιδαγωγικό, διοικητικό και όποιο άλλο επίπεδο απαγορευτική, ενώ έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα υγιεινής από τη χρήση χημικών τουαλετών στον αύλιο χώρο του σχολείου. Τέλος, τα δύο Νηπιαγωγεία, με τα τρία τμήματα, έχουν μεταφερθεί σε δύο αίθουσες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός παιδιών σε υπερπληθή τμήματα με σοβαρές συνέπειες για την ίδια την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.

Αν και η αρχική δέσμευση της δημοτικής αρχής αφορούσε σε προσωρινές μετεγκαταστάσεις, σημειώνουμε ότι 6 μήνες μετά από το σεισμό τείνουν να γίνουν μόνιμες, χωρίς να υπάρχει δέσμευση για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς των παιδιών στα αρχικά σχολικά κτίρια. Δεν έχουν περάσει δευτεροβάθμιες επιτροπές να ελέγξουν τα κτίρια, ενώ οι μόνες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει, αφορούν σε σοβάτισμα των βλαβών, μικροεπισκευές και βάψιμο για να μη φαίνονται τα προβλήματα.

Επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αιγάλεω είναι παλαιά, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προδιαγραφές -όχι του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού του 2003 και του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ)- αλλά ακόμα και αυτού του 1985. Αν σε αυτή την κατάσταση συνυπολογίσουμε τη φυσική φθορά και την καταπόνηση που έχουν δεχτεί τα σχολικά κτίρια από προηγούμενους σεισμούς, γίνεται κατανοητό ότι οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολλαπλάσιες των σεισμόπληκτων σχολείων. Αφορούν το συνολικό σχέδιο που χρειάζεται να υπάρξει για όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, κάθε τέτοια περίπτωση, όπως ήταν ο σεισμός της 19ης Ιούλη, φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που δεν έχουν στις προτεραιότητές τους το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, καθώς δεν αποτελεί “επένδυση”, που μπορεί να αποφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη. Την ίδια στιγμή, τα επιχειρηματικά αναπτυξιακά έργα χρηματοδοτούνται αφειδώς και με απόλυτη προτεραιότητα, με αποτέλεσμα η προστασία από τον σεισμό να αποτελεί ανεκπλήρωτη ανάγκη. Σε αυτό το κάδρο, οι δημοτικές αρχές, στο βαθμό που δε διεκδικούν δυναμικά από το κεντρικό κράτος την αναγκαία χρηματοδότηση, καθίστανται ”συνυπεύθυνες”. Έτσι, τόσο οι κυβερνήσεις διαχρονικά, όσο και οι διοικήσεις του Δήμου Αιγάλεω, ιδιαίτερα η απερχόμενη (ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπίρμπας) και η σημερινή (Νέα Δημοκρατία, κ. Γκίκας) έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

Να δοθεί άμεση, έκτακτη, αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα σχολικά κτίρια, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές να επανέλθουν στα σχολεία τους. Να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο που στεγάζεται το Ειδικό Δημοτικό για να καταστεί κατάλληλο για την πλήρη λειτουργία του.

Να διενεργηθεί έλεγχος σε όλα τα σχολεία. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί, στατικοί έλεγχοι από αρμόδιες επιτροπές των ΚΤΥΠ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.

Να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου για τη μεταστέγαση του 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω και να ανεγερθούν, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά συγκροτήματα, τόσα όσα χρειάζονται, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Να υπάρξει γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις αρμοδιότητές τους, όπως είναι η λειτουργική και η κτιριακή συντήρηση των σχολείων».