Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΟ: Η πρόβλεψη της για να περιορίσει τη “χασούρα”

ΕΠΟ: Η πρόβλεψη της για να περιορίσει τη “χασούρα”

Η ΕΡΤ στοχοποιήθηκε από τους όψιμα ευαισθητοποιημένους για το «δημόσιο χρήμα», σχετικά με τα ποσά που προβλέφθηκαν στις συμβάσεις με τις ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1 για την κατ’ αποκλειστικότητα αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του πρωταθλήματος.

Η NOVA επωφελήθηκε από την διαφορετική πολιτική της κυβέρνησης και κατάφερε να πάρει από την ΕΡΤ τα δύο εμπορικότερα ονόματα που είχε: Τον Παναθηναϊκό και τον Άρη.

Υπό το πρίσμα των εσόδων της ΕΠΟ η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τον εξής λόγο: Στις συμβάσεις των ΠΑΕ με την ΕΡΤ το ποσό που προβλέπονταν ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπονταν στις συμβάσεις που είχαν ανάλογης εμπορικότητας ΠΑΕ με τη NOVA.

Aποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ΠΑΕ με τη Nova υπογράφουν και εμπορικές συμβάσεις ώστε να «συμπληρωθεί» το συμφωνηθέν ποσό. Αυτές οι συμβάσεις, παρά την πρόβλεψη που υπήρχε στον ΚΑΠ δεν κοινοποιούνταν στην ΕΠΟ, με αποτέλεσμα το ποσοστό 5% που δικαιούνταν η ομοσπονδία από τις συμβάσεις με τον τηλεοπτικό πάροχο να αντιστοιχεί σε ποσό που να είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι.

Πλέον το ποσό που αντιστοιχεί στο 5% και πρέπει να καταβάλει κάθε ΠΑΕ της Super League 1 στην ΕΠΟ –μέσω του τηλεοπτικού παρόχου – δεν θα αντιστοιχεί στο ποσό των φετινών συμβάσεων παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά στο ποσό που εισέπραξαν οι ΠΑΕ με βάση τη σύμβαση της κεντρικής διαχείρισης του 2017 -2018.

Αν το ποσό της τρέχουσας σύμβασης είναι μικρότερο οι ΠΑΕ θα πρέπει να το καλύψουν, ώστε να μην παρατηρηθεί (ή να περιοριστεί) το φαινόμενο μια χαμηλής εμπορικότητας ομάδα της ΕΡΤ να καταβάλει περισσότερα από ομάδες σαφώς μεγαλύτερης εμπορικότητας στη Nova και παράλληλα η ΕΠΟ να διασφαλίσει ένα μίνιμουμ εσόδων.