Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Επενδύσεις στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης – Αδειοδοτούνται 14 εταιρείες

Επενδύσεις στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης – Αδειοδοτούνται 14 εταιρείες

Φαρμακευτική κάνναβη: Τριάντα οι επενδυτικές προτάσεις

Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνολικές επενδύσεις 185 εκ. ευρώ που θα αποφέρουν μεταξύ άλλων, πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίες.

Βάσει του κεντρικού σχεδιασμού συνολικά 14 εταιρείες θα λάβουν σχετική άδεια μέχρι τέλος του έτους, ενώ ήδη 2 αδειοδοτήθηκαν, για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης.

Το ύψος των επενδύσεων θα φτάσει τα 185 εκ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίας.

Η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε είναι η BIOMECANN Α.Ε με έδρα την Λάρισα. Εκεί θα απασχοληθούν περίπου 50 άτομα. Το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 9,5 εκ. ευρώ.

Στα 12,5 εκ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση της ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ, με έδρα την Κόρινθο όπου θα θα ανοίξουν 66 θέσεις εργασίας.

Κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε πως οι υπόλοιπες 12 θα έχουν λάβει τις σχετικές άδειες ως το τέλος του έτους επισημαίνοντας πως πρόκειται για ελληνικές εταιρείες και μετόχους ως επί το πλείστον.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος σημείωσε πως έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα που θα φέρει όφελος αρχικά στους ασθενείς της χώρας όπως επίσης και στους επενδυτές, σε οικονομικό επίπεδο.

Τα επόμενα βήματα μετά την αδειοδότηση

  • Εντός 15 ημερών από την χορήγηση της έγκρισης εγκατάστασης η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος αποσκοπεί στη διαπίστωση της ορθότητας του ερωτηματολογίου, της καταλληλότητας του χώρου, όπου αυτός προϋπάρχει, καθώς και των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της υπό εγκατάστασης μονάδας.
  • Ο επενδυτής θα πρέπει να ξεκινήσει την κατασκευή της μονάδας του και να την έχει ολοκληρώσει μέσα στα πέντε έτη αυτά.
  • Μόλις ολοκληρώσει την βιομηχανική μονάδα του και αφού συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά για τα οποία τον ενημερώνει η ΓΓΒ, θα πρέπει να καταθέσει πλήρη φάκελο στην Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ.
  • Η έγκριση λειτουργίας χορηγείται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 30 ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου και έχει ισχύ για δέκα χρόνια.
  • Εντός δύο μηνών από την χορήγηση της άδειας λειτουργίας η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιο έλεγχο για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων χορήγησης της έγκρισης λειτουργίας.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιους ελέγχους τουλάχιστον σε ετήσια βάση για τη διαπίστωση τήρησης των όρων της έγκρισης εγκατάστασης και της λειτουργίας. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, τα πορίσματα γνωστοποιούνται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Ο επενδυτής για να μπορέσει να παράξει και κυκλοφορήσει τα φάρμακα που κατασκευάζει στη μονάδα του, να λάβει δύο εγκρίσεις από το υπουργείο υγείας: την άδεια δυνατότητας παραγωγής φαρμάκων από κάνναβη και την ειδική έγκριση κυκλοφορίας αυτών στην Ελλάδα.
  • Επισημαίνεται ότι το πλαίσιο για την αδειοδότησης των μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλήρες και δεν υπολείπεται η έκδοση κάποιας απόφασης για να μπορέσουν οι μονάδες να αδειοδοτηθούν και να κυκλοφορήσουν φάρμακα από κάνναβη στην Ελλάδα.