Αρχική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ Αιγάλεω Εκλογές: Η δικαίωση του Δημήτρη Μπίρμπα στο Αιγάλεω

Εκλογές: Η δικαίωση του Δημήτρη Μπίρμπα στο Αιγάλεω

Δημήτρης Μπίρμπας

Εκλογές: Διέκρινε με την εμπειρία του, ότι μόνο με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και μέσα από την περιφέρεια θα μπορούσε ο Δήμος Αιγάλεω να σταθεί, οικονομικά, στα πόδια του.

Ο λόγος για τον πετυχημένο δήμαρχο Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των πολιτών και μίλησε για όλα στο City View.

Ερ: Κύριε Δήμαρχε, στις περασμένες εκλογές εκλεγήκατε με ποσοστό-ρεκόρ, 60%. Ποιος είναι ο απολογισμός σας πέντε χρόνια μετά;

-Ο απολογισμός μας είναι θετικός. Καταφέραμε την οικονομική εξυγίανση του Δήμου
και παράξαμε έργο μέσα από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα με μείωση της επιβάρυνσης για τους δημότες, με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην περιοχή. Είμαστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και μπορούμε πλέον να προσβλέπουμε και σε ίδιες οικονομικές επενδύσεις.

-Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε την υπεργραφειοκρατία, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Μέσα από μελέτες υλοποιήσαμε τις υποσχέσεις μας και έχουμε ήδη δεσμεύσει χρήματα για την υλοποίηση του 70% των έργων της επόμενης τετραετίας.

Ερ: Σε τι αναφέρονται αυτά τα έργα;

-Αναφέρονται σε έργα υποδομής. Έχουμε εφαρμόσει κυκλοφοριακές μελέτες, προγράμματα διαχείρισης βιοαποβλήτων, απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Είμαστε από τους πρωτοπόρους Δήμους που συμμετείχαμε σε πιλοτικά προγράμματα. 

Ερ: Ποια είναι η συνολικότερη εικόνα αποτίμησης και εκτίμησης του έργου σας που εισπράττετε από τους συμπολίτες σας; Ποιος ο σχεδιασμός σας για την επόμενη τετραετία;

-Το κλίμα που εισπράττω από τους συμπολίτες μου είναι θετικό.

-Στα άμεσα σχέδια μας είναι η ανακατασκευή του γηπέδου στην Εδέσσης και του γηπέδου Αιγάλεω, όπου θα φιλοξενηθούν και διάφορες κοινωνικές δομές και θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Ακόμα, σχεδιάζουμε να μεταφερθούν στον Ελαιώνα, σε ιδιόκτητους χώρους, υπηρεσίες μας, ενώ ο Κεντρικός Σταθμός των Υπεραστικών Λεωφορείων θα αλλάξει ριζικά την περιοχή και θα δώσει νέες ευκαιρίες στους πολίτες.

-Θα παρέμβουμε στο εμπορικό κέντρο μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Δυτικής Αθήνας, θα ανακατασκευάσουμε τους πεζοδρόμους για να έχουμε ασφαλή διάβαση και θα υλοποιήσουμε εφαρμογές έξυπνης πόλης και υπογειοποίηση δικτύων.

Ερ: Η απλή αναλογική φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της συναίνεσης και της συνεργασίας. Πώς βλέπετε αυτή την προοπτική;

-Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Δήμος μας έχει «πολιτικό πολιτισμό». Πέρα από τις προσωπικές σχέσεις που έχω με τους επικεφαλείς «αντιπάλους», υπάρχουν και οι θεσμικές.

-Θέλουμε να υπάρχει ένα κλίμα ενότητας και συνεργασίας. Άλλωστε, σε κάθε εθνική και διεθνή αντιπροσωπεία του Δήμου μας συμμετέχει ισότιμα και η αντιπολίτευση.

Ερ: Αυτός ο «πολιτικός πολιτισμός» μπορεί να επηρεαστεί από το κλίμα της Βουλής;

-Θεωρώ το κλίμα της Βουλής τοξικό, όπως εκφράζεται από κάποιους και αδικεί όσους το αναπαράγουν. Η χώρα έχει ανάγκη τον αμοιβαίο σεβασμό όλων. Είναι λάθος η κόντρα να γίνεται προσωπική εξόντωση.

Ερ: Είστε μέλος της Επιτροπής Περιφερειών, τι φταίει και δεν απορροφώνται τα κονδύλια της Ε.Ε; Τι κλίμα επικρατεί στην Ευρώπη για την χώρα και τους Δήμους;

-Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο παρίας της Ευρώπης. Η εικόνα μας βελτιώνεται και η οικονομική ανάπτυξη διαφαίνεται.

-Τα αίτια της μη απορρόφησης των κονδυλίων είναι η υπεργραφειοκρατία, το έλλειμμα οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και η θεσμική υστέρηση. Οι δήμοι δεν αντιμετωπίζονται ως μέρος του ενιαίου πολιτικού και διοικητικού συστήματος με καθολική δημοκρατική νομιμοποίηση από το κράτος αλλά ως μια ακόμα δημόσια υπηρεσία.

Ερ: Ποιο είναι το βασικό μότο του συνδυασμού σας;

-«Συνεχίζουμε μαζί. Αλλάζουμε την πόλη μας». Στόχος μας: να είναι το Αιγάλεω μια σύγχρονη, αλληλέγγυα, βιώσιμη, συμμετοχική και ψηφιακή πόλη.

Ερ: Τι τίτλο θα βάζατε στο έργο το δικό σας και των συναδέλφων σας;

-«Προσπαθούμε». Πετύχαμε πολλά, αλλά ο τόπος χρειάζεται πολύ περισσότερα.