Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Εκδόθηκε η απόφαση της Διαιτησίας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εκδόθηκε η απόφαση της Διαιτησίας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πληροφορίες αναφέρουν πως η 500 σελίδων απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας (Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – ICC) ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Στη διεθνή διαιτησία είχε προσφύγει η Privinvest, ως ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, αξιώνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για αθέτηση των όρων της συμφωνίας με το κράτος. Από την πλευρά του το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτήτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων ΕΝΑΕ την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων (σ.σ. περί τα 600 εκατ. ευρώ) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Capital.gr η Διεθνής Διαιτησία απέρριψε τα πιο πολλά αιτήματα της Privinvest και φέρεται να μην δέχεται το αίτημα της ιδιοκτήτριας για το σύνολο της αποζημίωσης που διεκδικούσε, ενώ δέχθηκε κάποια αιτήματα του ελληνικού Δημοσίου. Βέβαια η συγκεκριμένη υπόθεση δεν κλείνει εδώ, ωστόσο αποτελεί “κλειδί” για τις επόμενες κινήσεις. Η απόφαση μπορεί να κρίνεται ισορροπημένη και να ικανοποιεί, όπως αναφέρουν πηγές από τη Διαιτησία, την ελληνική πλευρά, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται τα εμπλεκόμενα μέρη να προσφύγουν κατά κάποιων σημείων αυτής.

Η ουσία είναι πως η απόφαση της Διαιτησίας, ανοίγει τον δρόμο για τα επόμενα βήματα στο θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η ελληνική πλευρά, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, προκρίνει ως λύση την υπαγωγή των Ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την πώληση κάποιων τμημάτων.

Η ελληνική πρόταση, η οποία έχει υποβληθεί στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προβλέπει τον διαχωρισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την πώληση ξεχωριστά του στρατιωτικού σκέλους, το οποίο θα πωληθεί μέσω διαγωνισμού σε ευρωπαϊκούς ομίλους, σύμφωνα και με το πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Όπως είχε πει προ μηνών ο κ. Πιτσιόρλας “το στρατιωτικό σκέλος θα μπορούσε να είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και αυτή είναι μια προοπτική για τον επενδυτή”.