Αρχική CULTURE “Έφυγε” ο δημιουργός του «Singing in the Rain» Στάνλεϊ Ντόνεν

“Έφυγε” ο δημιουργός του «Singing in the Rain» Στάνλεϊ Ντόνεν

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Ντόνεν, ο δημιουργός του υπέροχου μιούζικαλ «Τραγουδώντας στη βροχή» (Singing in the Rain), άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών.

Την είδηση του θανάτου του Στάνλεϊ Ντόνεν, έκανε γνωστή ο κριτικός κινηματογράφου Μαίκλ Φίλιπς της εφημερίδας Chicago Tribune.

Εκτός από το «Τραγουδώντας στη βροχή» το οποίο σκηνοθέτησε μαζί με τον Τζιν Κέλι, ο Ντόνεν αφήνει παρακαταθήκη και άλλα κλασικά έργα της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Υπήρξε και ο ίδιος χορευτής και χορογράφος. Η αγάπη του για το χορό διαφαίνεται σε όλα τα μιούζικαλ τα οποία σκηνοθέτησε.

Αποτέλεσμα εικόνας για stanley donen

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1924 στην Κολούμπια της νότιας Καρολίνας. Ξεκίνησε να χορεύει στην ηλικία των 10 ετών, ενώ εμφανίστηκε σε τοπικά θέατρα.

Μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε τα μιούζικαλ «On the Town», το «Επτά νύφες για επτά αδέλφια» (1954) και το «Αστείο μουτράκι». Πρωταγωνιστές ήταν οι Φρεντ Αστέρ και Όντρεϊ Χέπμπορν.

Η τελευταία του ταινία ήταν το «Blame it on the Rio» το 1984. Πρωταγωνίστησε ο Μάικλ Κέιν, όμως ήταν εισπρακτική αποτυχία.

Το 1997 η Ακαδημία του απένειμε τιμητικό Όσκαρ για την καριέρα του. Το μοναδικό που έλαβε ποτέ ενώ σε όλη την καριέρα του δεν έλαβε ούτε μια υποψηφιότητα.

Η διάσημη σκηνή από το «Χορεύοντας στη βροχή», στην οποία ο Τζιν Κέλι χορεύει στο δρόμο με την ομπρέλα του, χρειάστηκε μήνες προετοιμασίας.

«Χόρεψε σε λακκούβες, που έπρεπε να είναι στο ακριβές σημείο την κατάλληλη στιγμή», είχε αποκαλύψει ο Ντόνεν το 2012. «Χρειάστηκε να σκάψουμε το τσιμέντο και να το αλλάξουμε έτσι ώστε να πηδά στο κατάλληλο σημείο. Αυτό απαιτούσε πολλές πρόβες».