Αρχική CULTURE “Έφυγε” από τη ζωή ο συγγραφέας Άμος Οζ

“Έφυγε” από τη ζωή ο συγγραφέας Άμος Οζ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών, άφησε ο σημαντικότερος συγγραφέας του Ισραήλ, Άμοζ Οζ, νικημένος από την επάρατο νόσο.

Ο Άμος Οζ, ο σημαντικότερος συγγραφέας του Ισραήλ, πέθανε σήμερα από καρκίνο σε ηλικία 79 ετών. Την ανακοίνωση έκανε η κόρη του.

«Σε εκείνους που τον αγαπούν, σας ευχαριστώ», έγραψε η Φάνια Οζ-Σάλτσμπεργκερ στο Twiiter, όπως μετέδωσε το Reuters. O Άμος Οζ ανήκει στους επιφανέστερους συγγραφείς της εποχής μας.

Υπήρξε κορυφαίος πεζογράφος, δοκιμιογράφος και διανοούμενος του Ισραήλ. Τα λογοτεχνικά του έργα έχουν εκδοθεί σε 45 γλώσσες και 47 χώρες ενώ κατά την καριέρα του ο Οζ είχε τιμηθεί με σειρά διακρίσεων όπως το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας.

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939. Σε ηλικία 15 ετών υιοθέτησε το επώνυμο «Οζ», που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη».

Ο συγγραφέας ήταν παντρεμένος από το 1960 με την Νίλι Οζ και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Σταθερός διεκδικητής του Βραβείου Νόμπελ και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έλαβε τις σημαντικότερες διεθνείς λογοτεχνικές διακρίσεις για το έργο του.

Τα τελευταία χρόνια, ο Οζ μιλούσε ανοιχτά κατά των πολέμων του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Γάζα, προτρέποντας το διάλογο και την αυτοσυγκράτηση. Σε συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση:

«Δεν ξέρω τι φέρνει το μέλλον για την Ιερουσαλήμ, αλλά ξέρω τι πρέπει να γίνει. Κάθε χώρα στον κόσμο πρέπει να ακολουθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ και να μετακινήσει την πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, κάθε μία από αυτές τις χώρες πρέπει να ανοίξει τη δική της πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού λαού».

Τα πιο γνωστά του έργα είναι “Ο Μιχαέλ μου”, “Ιστορία αγάπης και σκότους” και “Ιούδας”. Το “Αγαπητοί ζηλωτές” είναι το πλέον πρόσφατο βιβλίο του.