Αρχική OUR VIEW EDITORIAL Editorial 6ου τεύχους της City View

Editorial 6ου τεύχους της City View

Το λιμάνι της αγωνίας και της ανάπτυξης

Η θάλασσά μας έγινε τραγούδι. Αγαπήθηκε και λησμονήθηκε όπως στην περίπτωση του κόλπου της Ελευσίνας. Η αλήθεια είναι ότι μας αγαπάει ακόμα. Και ας καμωνόμαστε πως δεν την βλέπουμε.

Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός. Αυτός ο φυσικός κόλπος που εκτείνεται από τον Σκαραμαγκά μέχρι το Μεγάλο Πεύκο θα μπορούσε να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα ζωής 1.000.000 πολιτών. Έτσι απλά. Γιατί η κυβέρνηση μπορεί να παραχώρησε την αιγιαλίτιδα ζώνη στους τρεις Δήμους, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο και Ελευσίνα αλλά οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να σταματήσουν σ’ αυτό το σημείο.

Για την ολοκληρωτική αξιοποίηση του πιο όμορφου κόλπου στην χώρα μας χρειάζεται να απομακρυνθούν άμεσα τα πλοία «κουφάρια». Τα περισσότερα τα «σάπισε» η αλμύρα και ορισμένα έχουν αρχίσει να «βουλιάζουν».

Αρμόδια κυβερνητική πηγή μας αποκάλυψε ότι με νομοσχέδιο που προωθείται στην Βουλή όσα πλοία ελλιμενίζονται για πάνω από 30 χρόνια πρέπει να απομακρύνονται. Είναι και αυτό κάτι. Η θάλασσα έχει «καθαρίσει» αρκετά. Στο Μεγάλο Πεύκο, ήδη κάνουν τα «μπάνια» τους οι κάτοικοι. Αλλά και κάποιοι τολμηροί στις παραλίες Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα Ναυπηγεία και τα Διυλιστήρια έχουν από καιρό σταματήσει να «ρυπαίνουν» τον θαλάσσιο χώρο. Εμφανίστηκαν ψάρια που είχαν «εξαφανιστεί» για δύο δεκαετίες. Φαντασθείτε τρεις ωραίες «γέφυρες» για πεζούς και αυτοκίνητα που να συνδέουν τα παράλια του Θριάσιου με Πέραμα, Πειραιά και Σαλαμίνα.

Φαντασθείτε, φωτισμένο το σύνολο με μία σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε όλους Εδώδιμους και αποικιακούς. Επίσης, φαντασθείτε, στους ήδη υπάρχοντες χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, να δημιουργηθούν και άλλοι. Λούνα-πάρκ, παιδικές χαρές, χώροι άθλησης. Οργασμός. Και όλα αυτά με μικρές απλές κινήσεις.

Γιατί αυτή η ανάπτυξη είτε με πόρους της Περιφέρειας είτε από Ιδιωτικές επενδύσεις οφείλεται στην ΘΑΛΑΣΣΑ. Και σ’ αυτό τον απίστευτα όμορφο «κόλπο». Που παραμένει «θαμμένος» στο πλαίσιο της παραπεταμένης Δυτικής Αθήνας.

Εφημερίδα City View – 6ο τεύχος
Α.Θ.