Αρχική OUR VIEW EDITORIAL Editorial 3ου τεύχους: Το Σύμβολο

Editorial 3ου τεύχους: Το Σύμβολο

Δύο σημαντικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι παρά το τσουνάμι των μνημονίων και το «ξήλωμα» παραδόσεων και εθίμων, ο Έλληνας με τον τρόπο του αντιστέκεται.

Ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, ιδεοληψίες, θρησκοληψίες, μεγάλους ή μικρούς σταυρούς, προσωπικές προτιμήσεις και συχνές αντιπαραθέσεις, το σκήνωμα της Αγίας Ελένης που εκτίθεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, αποτελεί ένα μοναδικό σύμβολο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Δύο σημαντικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι παρά το τσουνάμι των μνημονίων και το «ξήλωμα» παραδόσεων και εθίμων, ο Έλληνας με τον τρόπο του αντιστέκεται.

Η χαμένη τιμή του βρίσκεται μόνο στις συρταριέρες των μεγάλων τραπεζικών συστημάτων και φυσικά αντιπροσωπεύει μόνο υλικά αγαθά. Γιατί στην ουσία το ήθος, επειδή δεν πωλείται στα περίπτερα, οι αρχιτέκτονες της οικονομικής λαίλαπας, δεν μπορούν να το ξεριζώσουν ακόμα από την ψυχή του ελληνισμού.

Η παρένθεση κλείνει και περνάμε στα γεγονότα. Η απίστευτη κοσμοσυρροή είναι το πρώτο σημαντικό και καίριο χτύπημα στους… αντιφρονούντες. Το δεύτερο είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από την Ορθόδοξη εκκλησία της, ζητά από τους Βενετούς, το σκήνωμα να παραμείνει μόνιμα στην Ελλάδα.

Φυσικά υπάρχουν αντιδράσεις. Γιατί η πίστη συμπορεύεται με την ελπίδα. Αν σκοτώσουν το πρώτο το δεύτερο θα χαθεί αυτόματα δίπλα του. Και μόνον τότε ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει με τον αφανισμό του.

Όσο όμως υπάρχουν οι ουρές των πιστών, που προσκυνούν το σκήνωμα της Αγίας Ελένης και προσεύχονται για καλύτερες μέρες, τόσο μεγαλώνει και το μήνυμα για την απελευθέρωση από τα δεσμά των μνημονίων.

Γιατί κακά τα ψέματα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, σε περίοδο ειρήνης να αισθάνεσαι αιχμάλωτος πολέμου.

Εφημερίδα City View – 3ο τεύχος
Α. Θεοφιλόπουλος