Αρχική OUR VIEW Δήμος Πετρούπολης: «Τελειώνετε με τη μεταφορά της χωματερής»

Δήμος Πετρούπολης: «Τελειώνετε με τη μεταφορά της χωματερής»

O XYTA στα Άνω Λιόσια

Η Δημοτική αρχή “τα βάζει” με την Περιφέρεια. Την Τετάρτη 21/06 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πετρούπολης συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της χωματερής των Άνω Λιοσίων σε άλλη περιοχή.

Η CITY VIEW επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Πετρούπολης, τον νεαρό, καθώς είναι μόλις 31 ετών, Βαγγέλη Σίμο, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη κατά της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, για την οποία λέει ότι με άλλη ατζέντα και άλλες υποσχέσεις εκλέχτηκε και άλλα πράγματα κάνει σε ότι αφορά τη μεταφορά της χωματερής.

Ο Βαγγέλης Σίμος, Δήμαρχος Πετρούπολης

Κατ’ αρχάς το πρώτο ερώτημα, που θέσαμε στον Δήμαρχο Πετρούπολης, είναι γιατί ξεκίνησε και πάλι αγώνας για την μεταφορά της χωματερής και μάλιστα, από ένα δήμο στον οποίο δεν ανήκει, αλλά απλά συνορεύει με τον δήμο στον οποίο βρίσκεται. Η απάντησή του ήταν:

«Κάθε καλοκαίρι, όταν φυσάει, η μυρωδιά ή για να πω καλύτερα η μπόχα που έρχεται στην Πετρούπολη είναι ανυπόφορη. Οι πολίτες διαμαρτύρονται. Το περσινό καλοκαίρι ήταν δραματικό για τους δημότες της Πετρούπολης. Δεν μπορούσαμε να βγούμε στα μπαλκόνια μας. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας που εκλέχτηκε λέγοντας άλλα,  είχε υποσχεθεί το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι απλά παραπέμπει το οριστικό κλείσιμο στο μακρινό μέλλον. Έτσι αυτή η υγειονομική βόμβα θα συνεχίζει να υπάρχει και να υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων της Πετρούπολης και του Θριασίου γενικότερα».

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης μας μίλησε και για το σχέδιο εναπόθεσης σκουπιδιών και σε ένα ακόμα σημείο, που γειτνιάζει με το Δήμο Πετρούπολης. Πρόκειται για το λατομείο Μουσαμά. Συγκεκριμένα μας είπε:

«Με αυτό το σχεδιασμό όχι απλά δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το μεγιστοποιούν. Η τελευταία κίνηση διαμαρτυρίας μας ήταν συμβολική. Όμως, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να προχωρήσει και η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση σε μία οριστική λύση για το πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν, ζητούμε να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, στην ομιλία της  στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είχε μιλήσει για: «χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας και λάθος μεθοδολογίας που επέτρεψαν τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου μοντέλου του ΧΥΤΑ Φυλής. Της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης».

Ρωτήσαμε το Δήμαρχο Πετρούπολης αν η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας έχει κάνει κάποιο σχεδιασμό για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή και επιπλέον αν η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τη μεταφορά του σε άλλο σημείο και η απάντησή του ήταν:

«Όχι δεν έχει γίνει καμία μελέτη. Ότι μελέτη υπήρξε, για παράδειγμα για τη Ριτσώνα, είναι παλαιά. Κοιτάξτε πρέπει να βρεθεί η περιοχή, να γίνουν οι κατάλληλες γεωλογικές μελέτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα. Το επιστημονικό προσωπικό και οι δομές, για να γίνουν οι μελέτες, υπάρχουν. Βούληση, όμως, δεν υπάρχει και ούτε βέβαια γίνεται συζήτηση για το πώς θα συγκεντρώνονται τα σκουπίδια, που θα γίνεται η διαλογή. Εμείς μιλάμε για μία «πράσινη» συγκέντρωση με τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εφημερίδα City View – 4ο τεύχος
Π. Περιβολάρης