Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη: Δεν υπογράφει τις αλλαγές ο Παυλόπουλος

Δικαιοσύνη: Δεν υπογράφει τις αλλαγές ο Παυλόπουλος

Παυλόπουλος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αφήσει τα διατάγματα για τον ορισμό νέου Εισαγγελέα και Πρόεδρου του Αρείου Πάγου στο συρτάρι έως ότου τελειώσουν οι εκλογές και βγει η νέα κυβέρνηση.

Η σφοδρή κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση αλλά και συνταγματολόγοι στην απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την εξαγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποτελούν «πονοκέφαλο» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος δεν προτίθεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να υπογράψει το εν λόγω διάταγμα, ενώ πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο αναφέρουν ότι «έχει αντιρρήσεις ως προς τη συνταγματικότητά του».

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς μια σοβαρή απόφαση της θα ακυρωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μη υπογραφή των διαταγμάτων θα αδειάσει την κυβέρνηση σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, όπως η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Οι τρεις επιλογές που είχε ο Προκόπης Παυλόπουλος
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος την τελευταία εβδομάδα είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας, ούτως ώστε να του εξηγήσει την στάση του.

Οι επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στην πραγματικότητα τρεις

Η πρώτη, ήταν να υπογράψει την απόφαση για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, γεγονός ωστόσο που δεν το ήθελε, καθώς θα θεωρείτο σαν μια άμεση παρέμβαση μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές…

Η δεύτερη, ήταν να επιστρέψει πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού. Ούτε όμως και αυτή την κίνησε ήθελε να κάνει, καθώς θα θεωρείτο ως μία προσβλητική κίνηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Και η τρίτη να κρατήσει στο συρτάρι του τη σχετική απόφαση, κάτι που σημαίνει πως τις όποιες εξελίξεις θα «τρέξει» η επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εθνικές εκλογές.

Λήγει σήμερα η θητεία Δημητρίου, Πέππα

Τα διατάγματα έχουν σταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας από καιρό, όμως σήμερα 30 Ιουνίου, λήγει η θητεία της ηγεσίας της δικαιοσύνης και φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας.Ως την αποχώρηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει, όπως είχε κάνει άλλωστε και το 2016, όταν είχε και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόωρα, πριν φύγει η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επιλέξει ως νέα Εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου.