Αρχική CULTURE «Διάλογος» θρησκειών στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

«Διάλογος» θρησκειών στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Alberto Modiano «Πουρίμ»

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο, πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή».

Μέσα από τον φακό τους, πέντε φωτογράφοι διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναδεικνύουν το νόημα του σεβασμού στις πεποιθήσεις του καθενός και της αρμονικής συμβίωσης, στέλνοντας το μήνυμα: «Συνύπαρξη, σεβασμός και αγάπη για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε συνάνθρωπο».

Berge Arabian «Ημέρα της Παρθένου Μαρίας»

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι οι τρεις ιερές ημέρες των τριών Αβραμιαίων βαφτιστικών θρησκειών. Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό.

Mıgırdiç Arzivyan «Η ειρήνη ας είναι μαζί σας – Ομαδική Βάπτιση»

Οι Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan, και Νικόλαος Μαγγίνας, μεταφέρουν τις λατρευτικές παραδόσεις και τα έθιμα των θρησκευτικών κοινοτήτων τους (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη – Ορθόδοξη Χριστιανική), μέσα από τελετουργίες που επιβίωσαν ή και από αυτές που… ξεχάστηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Emine Ülkerim «Ο άνθρωπος υπάρχει μόνο μέσα από την εργασία»

«Οι φωτογράφοι συμπράττουν για την πραγματοποίηση αυτής της εκθέσεως, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου, δίνοντας το ιδανικό παράδειγμα για τους πιστούς καθεμιάς από τις θρησκείες και τους λαούς της περιοχής μας. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και τη σημασία της αλληλοκατανοήσεως προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως», τόνισε ο πρόεδρος του Μουσείου, Αντώνης Βογιατζής, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αντώνης Βογιατζής με τρεις εκ των φωτογράφων

Το λόγο στη συνέχεια, πήρε ο Έλληνας φωτογράφος Νικόλαος Μαγγίνας, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση αυτή ταξιδεύει εκτός Τουρκίας και γενικότερα είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι διαφορετικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης ενώνουμε την τέχνη μας, διασταυρώνουμε τους πολιτισμούς μας και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο, το οποίο συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ημέρες, προσευχής, έκφρασης σεβασμού και αγάπης προς τον Θεό».

Νικόλαος Μαγγίνας «Η νύχτα της Αναστάσεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Διάρκεια εκθέσεως: 15 Μαρτίου – 9 Απριλίου

Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Διεύθυνση: Παπαρρηγοπούλου 7 (Πλατεία Κλαυθμώνος – Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)

Ώρες Επισκέψεως: Καθημερινές (εκτός Τρίτης): 09:00 – 16:00

Σαββατοκύριακο: 10:00 – 15:00