Αρχική Exclude Χριστουγεννιάτικο Τσουρέκι με Κάστανο και Λευκή Σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικο Τσουρέκι με Κάστανο και Λευκή Σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικο Τσουρέκι με Κάστανο και Λευκή Σοκολάτα.

Μπαίνοντας για τα καλά στο κλίμα των εορτών και πέρα απο τα κλασσικά παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά, σας έχουμε μια πρόταση για το πιο νόστιμο και εύκολο τσουρέκι με κάστανα και λευκή σοκολάτα!

Υλικά συνταγής:


Για το μείγμα μαγιάς

  • 120 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι σκληρό επιλογής σας
  • 7 γρ. ξερή μαγιά
  • 230 γρ. χλιαρό νερό

Για τη ζύμη

  • το μείγμα μαγιάς που ετοιμάσαμε
  • 570 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι σκληρό επιλογής σας
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 50 γρ. ηλιέλαιο + επιπλέον για άλειμμα
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κρόκο αυγού + 1 κ.σ. νερό χτυπημένα για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 1 βάζο (370-380 γρ.) Γλυκό του κουταλιού κάστανο ή Μαρμελάδα κάστανο

Για την επικάλυψη

  • 1-1½ λευκή κουβερτούρα των 180 γρ., ψιλοκομμένη (ποσότητα σύμφωνα με το πάχος του αλείμματος που προτιμάτε)
  • ½-¾ μαύρη κουβερτούρα 52% κακάο των 180 γρ., ψιλοκομμένη (ποσότητα σύμφωνα με τη ποσότητα των “ζιγκ ζαγκ” που προτιμάτε)

Εκτέλεση συνταγής:


Για το μείγμα μαγιάς:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 120 γρ. αλεύρι, τη ξερή μαγιά και το χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Για τη ζύμη: Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη, δηλαδή το μείγμα μαγιάς που ετοιμάσαμε, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τα 2 αυγά, τον 1 κρόκο αυγού, το ηλιέλαιο και τη βανιλίνη και τα ζυμώνουμε (με το γάντζο του μίξερ για ζύμωμα) για 15 λεπτά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο σε καθαρό πάγκο εργασίας και πλάθουμε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο “μπαστούνι”.
Κόβουμε το μπαστούνι σε 4 ίσα μέρη και μετά ζυμώνουμε το κάθε μέρος χωριστά ώστε να δημιουργήσουμε 4 μακρόστενες λωρίδες-μπαστουνάκια μήκους 30-35 εκ. περίπου. Τυλίγουμε τα 4 μπαστουνάκια σε μια κοτσίδα και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι μας κατά προτίμηση σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα ή σε λαδωμένο κανονικό ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 45 λεπτά. Μόλις ροδίσει καλά η επιφάνειά του, το βγάζουμε από το φούρνο, το μεταφέρουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για τη γέμιση: Αν έχουμε γλυκό του κουταλιού κάστανο το ρίχνουμε στο μπλέντερ, το ψιλο-πολτοποιούμε και μετά, προαιρετικά, στραγγίζουμε τα περιττά υγρά του. Αν πάλι έχουμε μαρμελάδα την αφήνουμε ως έχει.
Με ένα κοφτερό, πριονωτό μαχαίρι κόβουμε το κρύο πλέον τσουρέκι οριζόντια στη μέση σε 2 ίσα κομμάτια. Απλώνουμε στο κάτω κομμάτι το κάστανο και το σκεπάζουμε με το επάνω κομμάτι του τσουρεκιού.

Για την επικάλυψη: Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη λευκή σοκολάτα, μέχρι να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα και με ένα πινέλο την αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα του τσουρεκιού. Λιώνουμε και τη μισή μαύρη κουβερτούρα στο μπεν μαρί και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού το απλώνουμε σε χιαστή σχήμα πάνω στο τσουρέκι μας.

Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!