Αρχική CULTURE Χακαρισμένος υπολογιστής; Δείτε τις πρώτες βοήθειες

Χακαρισμένος υπολογιστής; Δείτε τις πρώτες βοήθειες

Δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πάντα ότι ο υπολογιστής μας έχει πέσει θύμα χακαρίσματος. Συχνά το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται καλά από «αντιβιοτικά» και τα σημεία που δείχνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει «υποκύψει» σε χάκερς είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι το κακόβουλο λογισμικό τρέχει μαζί με το κανονικό software στον υπολογιστή σας αν παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:

-Περίεργα και πολλά μηνύματα για αντιβιοτικά
-Διάφορα pop-up παράθυρα
-Παράξενες γραμμές εργαλείων
-Ψεύτικα e-mail
-Αυτόνομες κινήσεις του ποντικιού
-Αργή λειτουργία υπολογιστή

Και πολλά άλλα. Αν όλα αυτά συμβαίνουν στον υπολογιστή σας, τότε έχει χακαριστεί.

Δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθείτε, υπάρχει λύση για όλα. Ξεκινήστε κάνοντας ένα ολικό καθάρισμα και επανεγκατάσταση του λογισμικού στο κομπιούτερ σας, προκειμένου να απαλλαγείτε από το κακόβουλο λογισμικό.

Πολύ σημαντικό είναι να αλλάξετε όλα τα συνθηματικά σας, ξεκινόντας από το e-mail σας και ενημερώστε τους φίλους και συνεργάτες σας για το χακάρισμα (πιθανόν θα λαμβάνουν από εσάς περίεργα e-mail). Kάντε το ίδιο και στους λογαριασμούς σας στα social media και ενημερώστε τα σάιτ ότι πέσατε θύμα χάκινγκ.

Αν σας έχουν κλέψει προσωπικά σας δεδομένα, όπως στοιχεία ταυτότητας, λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, κλπ, θα πρέπει να  ενημερώστε τις αρχές και τις τράπεζές σας, ώστε να «παγώσουν» τους λογαριασμούς σας, μέχρις ότου πάρετε νέες κάρτες και PIN.

Το πιο σημαντικό μετά από αυτή την περιπέτεια είναι να εφοδιαστήτε με ένα καλό αντι-ιϊκό πρόγραμμα και έναν manager για τα συνθηματικά σας, ώστε να είσαστε πάντα σε ετοιμότητα.