Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Αυτό είναι το κυπριακό μοντέλο Εστία που θα αντικαταστήσει το «νόμο –...

Αυτό είναι το κυπριακό μοντέλο Εστία που θα αντικαταστήσει το «νόμο – Κατσέλη»

Ακίνητα

Tο κυπριακό μοντέλο για τη σωτηρία των σπιτιών από τους πλειστηριασμούς, προκρίνει η κυβέρνηση μετά το τέλος του νόμου Κατσέλη.

Πρόκειται για το γνωστό κυπριακό μοντέλο Εστία. Θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Από αυτή θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης. Στη συνέχεια το δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση. Επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν τι θα συμβεί στο βαθμό που το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου. Τότε εκπνέει η ισχύουσα παράταση του ν. Κατσέλη. Θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς κενά.

Το μοντέλο αυτό προβλέπει την καταβολή από το κράτος του 1/3 της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών των πιο αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών.

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με το aftodikioikisi.gr εάν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα.

Η ρύθμιση που προτείνεται στον δανειολήπτη, προβλέπει εύλογο επιτόκιο.

Επίσης,  τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση, για την αποπληρωμή, η οποία καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

Στην περίπτωση αυτή, στο ακίνητο πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της τράπεζας, εγγράφεται και νέα υπέρ του Δημοσίου.

Δικαιώματα στο Δημόσιο

H προσημείωση του ακινήτου και από το Δημόσιο σε συνδυασμό με την επιδότηση της δόσης του δανείου, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, δημιουργεί δικαιώματα στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τιμήματος από την πώληση κατά το ποσό που αναλογεί βάσει της επιδότησης που έχει καταβάλλει.

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση, προβλέπει την αποπληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου και όχι την αρχική. Η διαφορά θα διαγράφεται, ενώ το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας. Όλα αυτά βέβαια θα ισχύουν για όσους πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν. Ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεπής διαφορετικά θα χάνει την ρύθμιση.