Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Απίστευτη απάντηση από το υπ. Εργασίας για τις εικόνες-σοκ στο Λοιμωδών: Μην...

Απίστευτη απάντηση από το υπ. Εργασίας για τις εικόνες-σοκ στο Λοιμωδών: Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων!

«Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων»: αυτή είναι η… απάντηση του υπουργείου Εργασίας, έπειτα απ’ όσα έφερε στο φως ο ραδιοφωνικός σταθμός ΘΕΜΑ 104,6 και το protothema.gr, αναφορικά με την «έξωση»  30 ατόμων με αυτισμό από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τη μεταφορά τους σε άλλες ακατάλληλες δομές, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, όπως καταγγέλλουν γονείς.

Σε αυτές τις δομές ωστόσο, όπως στο πρώην Λοιμωδών, όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι εκ των «30», αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, με τραγική συνέπεια να εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-σοκ, που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.

Στην απάντησή του, το υπουργείο Εργασίας προτρέπει… να μην ταράζεται η ηρεμία των «φιλοξενούμενων»-τροφίμων. «Η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους. Πόσο μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων, που δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται «τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών» στις οποίες «ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης».

«Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν» σημειώνει το υπουργείο.

Υποστηρίζει ακόμα ότι η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά, όπου φιλοξενούνταν οι 30 άνθρωποι βρισκόταν εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση από αυτόν, προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων.

«Η ησυχία του υπουργείου Εργασίας ταράχτηκε»

Απάντηση στα όσα απίστευτα ισχυρίστηκε το υπουργείο Εργασίας έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.

«Δεν διαταράξαμε την ησυχία των φιλοξενουμένων γιατί δεν υπήρξε ποτέ. η δική τους ησυχία ταράχτηκε» είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Γεωργουλάς το πρωί της Παρασκευής.

«Όταν ένα έγκλημα μένει σκεπασμένο αυτός που το δημιουργεί μένει ήσυχος, όταν ξεσκεπαστεί δεν είναι ήσυχος» συμπλήρωσε με νόημα.