Αρχική Exclude Απελευθέρωση Αθήνας: Το φιλμ που τράβηξε ο Φίνος

Απελευθέρωση Αθήνας: Το φιλμ που τράβηξε ο Φίνος

Απελευθέρωση Αθήνας

Απελευθέρωση Αθήνας μέσα από το φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος. Ήταν η 12η Οκτωβρίου 1944. Μέρα χαράς. Μια υπέροχη Πέμπτη.

Απελευθέρωση Αθήνας στο φιλμ ντοκουμέντο που τράβηξε ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος της Finos Film.

Η 12η Οκτωβρίου του 1944 θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου. Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η απελευθέρωση. Εορτάζεται η έναρξη του πολέμου (28η Οκτωβρίου 1940). Η ημερομηνία της απελευθέρωσης περνά σχετικά απαρατήρητη.

Το πρωΐ (8:00 π.μ.) της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο στρατηγός Φέλμι συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αθηναίων Γεωργάτο κατάθεσε ένα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Ήδη οι μηχανοκίνητες φάλαγγες των γερμανών εγκατέλειπαν από νωρίς την Αθήνα διαμέσου της Ιεράς Οδού. Στις 9:15 π.μ. η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας. Έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής ή 3,5 έτη, που μεσολάβησαν από τον Απρίλιο του 1941 έως εκείνη την ημέρα. Ένας στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ ΕΛΑΣ και Ελλήνων εργατών με τους ναζί δολιοφθορείς. Έτσι απέτρεψαν την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Κερατσίνι. Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά ανατινάχθηκε από τους αποχωρούντες γερμανούς.

Ο Φιλοποίμην Φίνος είχε αντιληφθεί ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι Έλληνες βίωναν ιστορικές στιγμές. Βρέθηκε στην Ακρόπολη όπου αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ακόμα η σημαία με τη σβάστικα. Ο Φίνος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κρύφτηκε κάπου και περίμενε τη στιγμή της αποκαθήλωσης. Στις 9:15 π.μ. έφτασε η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης και προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας. Λίγο αργότερα ο στρατιώτης τύλιξε βιαστικά το σύμβολο της κατοχής και αποχώρησε από τον Ιερό Βράχο.