Αρχική OUR VIEW Αντιδράσεις για το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αντιδράσεις για το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ο Δήμος Αθηναίων λέει ναι, η Δυτική Αθήνα όχι. To Academy Gardens Mall που σχεδιάζεται στην Ακαδημία Πλάτωνος και οι αντιδράσεις.

Υπέρ της κατασκευής του Mall της εταιρείας Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος τάχθηκε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, σε συνεδρίασή του τον προηγούμενο μήνα, απορρίπτοντας το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για τη μη ανέγερσή του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς επικαλέστηκε τη σχετική θετική απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη θητεία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και εξακολουθεί να ισχύει. Πρόσθεσε επίσης ως επιχείρημα, τα αντισταθμιστικά οφέλη που θεωρητικά θα προσφέρει η εταιρεία που θα κατασκευάσει το Mall, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Αθήνας θα λάβει από αυτά σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση δεν δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, ούτε και σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν την εναντίωση τους στο Mall, προσθέτοντας ότι έχουν προβεί σε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση του Academy Gardens Μall ξεκινά κάπου το 2009. Η Artume S.A., μια εταιρεία ανάπτυξης κινητής και ακίνητης περιουσίας με έδρα το Λουξεμβούργο, αποφάσισε την κατασκευή του στον χώρο της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, Λένορμαν και Κηφισού.  Από τότε μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και σύσσωμη η Δυτική Αθήνα, η οποία πλήττεται άμεσα από την πραγμάτωση αυτού του έργου, αντιδρούν με κάθε τρόπο, χωρίς, όπως φαίνεται, αποτέλεσμα.

Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος, έχουν προσφύγει ήδη 3 φορές στο ΣτΕ (αυτή που ανακοίνωσαν στο τελευταίο Δ.Σ είναι η τέταρτη), το οποίο τους παρέπεμψε στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και μία στο ΚΑΣ, το οποίο ενέκρινε κάποιες διαφοροποιημένες παραμέτρους στην οικοδόμηση του mall (διαφορετικός όγκος και ύψος και όχι ενιαίο κτίριο), αλλά δεν εμπόδισε την κατασκευή του.

Τα επιχειρήματα των κατοίκων αφορούν τις επιπτώσεις που θα έχει η ανέγερση του mall στο περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, αλλά και την τοπική αγορά. «Η μόνη λύση για την “ανάπτυξη” της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι η αναβάθμιση του ιστορικού αρχαιολογικού Πάρκου ως “κοινό” δημόσιο αγαθό για όλους τους κατοίκους της Αθήνας και των γύρω περιοχών και όχι ως φιλέτο κέρδους για πολυεθνικά συμφέροντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των κατοίκων.

Οι Δήμοι

Για τους ίδιους λόγους εναντιώνονται και οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας. Ο Δήμος Περιστερίου, με πολλαπλά ψηφίσματα του Δ.Σ, έχει καταδικάσει την απόφαση και ζητά πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν, πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Ιλίου, με ψήφισμά του έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην «εμπορευματοποίηση ενός, παγκόσμιας εμβέλειας και αξίας, πολιτιστικού αγαθού και στις πρακτικές που επιβαρύνουν το περιβάλλον, τον οικιστικό ιστό και τον εμπορικό κόσμο».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2018, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, όπου το θέμα ξανασυζητήθηκε, όλοι οι εκπρόσωποι και φορείς των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, συμφώνησαν με τα παραπάνω και κατέληξαν ότι το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος δεν πρέπει να γίνει.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, κατηγόρησε τον υπουργό και υπογράμμισε τη απαράλλακτη στάση του. Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Γιώργος Σταθάκης τόνιζε συνεχώς ότι όλα γίνονται νόμιμα, παρά τις αντιρρήσεις των εμπλεκομένων.

Οι Δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Αγίας Βαρβάρας, Νίκος Σαράντης και Γιώργος Καπλάνης αντίστοιχα, εξέφρασαν την στήριξη τους στον αγώνα των Δήμων αλλά και των φορέων ενάντια στο Mall. Ταυτόχρονα, προειδοποίησαν για τις μεγάλες συνέπειες που θα έχει αυτό το εμπορικό κέντρο, στο λαό της Δυτικής Αττικής.

Τον λόγο πήραν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, Θανάσης Φιλίππου και ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, Κωνσταντίνος Σταθάς. Ο κ. Φιλίππου υποστήριξε ότι με μαζικές συγκεντρώσεις είναι δυνατόν να αποφευχθεί η έναρξη κατασκευής του Mall, ενώ ο κ. Σταθάς στάθηκε όχι μόνο στο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, αλλά επίσης και στο πρόβλημα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μετά και την τελευταία απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Αθηναίων,  και με την απόφαση του ΣτΕ να εκκρεμεί, αναμένεται νέος γύρος αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Ε. Τριαντοπούλου