Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ανησυχία στην ΕΛΑΣ για νέες επιθέσεις λόγω Κουφοντίνα

Ανησυχία στην ΕΛΑΣ για νέες επιθέσεις λόγω Κουφοντίνα

Επεισόδια επί… δέκα για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. «Δεκαπλάσιας» έντασης, επιθέσεις, ακτιβιστικές ενέργειες, ενδεχομένως και καταλήψεις, με αφορμή την χορήγηση άδειας στον «φαρμακοχέρη» της 17Ν, συγκριτικά με εκείνα που εκδηλώθηκαν για την «μετακόμιση» του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας σε αυτές του Κορυδαλλού, προβλέπουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόμοια κλιμάκωση ενεργειών, για τον ίδιο λόγο αναμένουν και από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας, καθώς στις δύο προηγούμενες άδειες του «Λουκά» της 17Ν, πρωταγωνιστικά μέλη του παραβρίσκονταν στην ιδιότυπη «επιτροπή υποδοχής» του και αποτελούσαν και την… συνοδεία του κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του στον Βαρνάβα Αττικής. Αξιωματικοί αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών ανησυχούν για την εκδήλωση πιο καταστροφικών ενεργειών από αυτές που είχαν παρατηρηθεί με στόχο εμπορικά καταστήματα στις οδούς Ερμού και Πατησίων.

Αρμόδιες αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό, καθώς εκτός από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, που διανύει την 6η ημέρα, αναμένεται απόφαση για το νέο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 χρόνων της Ηριάννας, ενώ στις 11 Μαΐου εκδικάζεται και πάλι η υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, για την αιματηρή ληστεία της Πάρου και ένταξης στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μετά από αίτημα αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή.

Ένα δείγμα από ανησυχητικά «προεόρτια» καταγράφηκαν λίγο μετά τις 11:00 χθες το πρωί, όταν μία ομάδα περίπου 15 ατόμων εισέβαλλε στο υπουργείο Εμπορίου στην Πλατεία Κάνιγγος. Οι νεαροί μπήκαν στο ισόγειο του κτιρίου, φώναξαν συνθήματα, έσπασαν γυάλινες προθήκες, ένα ΑΤΜ και πέταξαν φεϊγβολάν. Στο κτίριο όπου βρίσκεται και το γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα δεν υπάρχει αστυνομική φρουρά, παρά μόνο ιδιωτικοί σεκιούριτι. Αφορμή της επίθεσης η χορήγηση άδειας στο Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως έγραφαν στα φεϊγβολάν: «Άμεση χορήγηση άδειας-άμεση κατάργηση του εισαγγελικού βέτο. Νίκη στην απεργία πείνας από 30/5 του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα».

Σύμφωνα με τους αλληλέγγυους του έγκλειστου μέλους της 17Ν, ο οποίος έχει καταδικαστεί για 11 ανθρωποκτονίες, δικαιούται κανονική, τακτική άδεια εδώ και 9 χρόνια, «την οποία στερούταν υπό την αυθαίρετη απαίτηση να υπογράψει δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης του κομμουνισμού» σύμφωνα με κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, στις 18:00, οργανώνεται μοτοπορεία αλληλεγγύης στα Προπύλαια και πορεία στις 13:00 το ερχόμενο Σαββάτο στο Μοναστηράκι. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας τους προηγούμενους μήνες έλαβε δύο 48ωρες άδειες με την σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της φυλακής. Πρόσφατα σε βάρος των δύο εισαγγελικών λειτουργών, που ήταν πρόεδροι των συμβουλίων που χορήγησαν τις σχετικές άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία σύγκλισης του συμβουλίου.

Σε ψήφισμά της η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων θεωρεί άδικες τις πειθαρχικές διώξεις και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αλήθεια είναι ότι, με βάση τον σχετικό Νόμο, η άδεια αυτή χορηγήθηκε με αρκετή καθυστέρηση- 16 χρόνια μετά την καταδίκη του-  σε διπλάσιο δηλαδή από το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρόνο, ενώ κάποιοι δεν έχουν πάρει ακόμα. Αλήθεια είναι επίσης ότι η πολιτεία νομοθετεί πάντα κατά συνείδηση, με ελεύθερη βούληση και οφείλει να ελέγχει την πιστή εφαρμογή των Νομοθετημάτων της. Αν λοιπόν κρίνει ότι, κάποιοι καταδικασθέντες για συγκεκριμένα αδικήματα επιβάλλεται να εξαιρούνται από κάποιας μορφής ευεργετήματα, οφείλει να το κάνει με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο. Το έχει κάνει άλλωστε με αρκετούς από τους νόμους που κατά καιρούς έχει νομοθετήσει».

Στις 2 Ιουνίου, ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, σε κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αλληλεγγύη με όλα τα μέσα στον επαναστάτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Για την άμεση χορήγηση της τακτικής του άδειας και την κατάργηση του εισαγγελικού βέτο στο συμβούλιο της φυλακής».