Αρχική CULTURE Ανακαλύπτοντας τα Ελευσίνια Μυστήρια

Ανακαλύπτοντας τα Ελευσίνια Μυστήρια

Η περιήγηση από την Ακρόπολη έως τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας μέσω της Ιεράς Οδού.

Με αφορμή την περιοδική έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης με θέμα την Ελευσίνα και τα Μεγάλα Μυστήρια, ο οργανισμός Chorus, σε συνεργασία με τον «Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ελευσίνας» διοργανώνει μια περιήγηση με θέμα τα σπουδαιότερα μυστήρια της αρχαιότητας.

Η δράση, η οποία θα έχει ως αφετηρία την περιοδική έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης, και τελικό προορισμό τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, μέσω της Ιεράς Οδού, έχει στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία γύρω από τον άγνωστο κόσμο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, και να τους δώσει την ευκαιρία να βιώσουν τα Μυστήρια στην ολότητά τους.

Η περιοδική έκθεση, η οποία χωρίζεται σε δύο κύριες ενότητες με τίτλους «Ιερά Οδός» και «Ελευσίνα», ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018. Αποτελεί μια συνεισφορά του Μουσείου της Ακρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής (ΕΦΑΔΥΑΤ) και περιλαμβάνει περίπου 60 εκθέματα κυρίως από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σπουδαία ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας και την Ιερά Οδό, με σημαντικότερα το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Κόρης, το πρώιμο κλασσικό ανάγλυφο με την παράσταση της Δήμητρας και της Περσεφόνης καθώς και μνημεία με παραστάσεις του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.

(ΦΏΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΦΕΥΓΟΥΣΑΣ ΚΟΡΗΣ)

Ολόκληρος ο εκθεσιακός χώρος είναι έτσι δομημένος ώστε να μοιάζει με το «Τελεστήριο», ενώ στο κέντρο έχει κατασκευαστεί το «Ανάκτορο» μέσα στο οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, φυλάσσονταν τα Ιερά Αντικείμενα.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτελούσαν κατά κοινή παραδοχή τις ιερότερες και πιο σεβαστές τελετές από όλες τις γιορτές στην Αρχαία Ελλάδα και τελούνταν προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Βασίζονταν στον Ομηρικό Ύμνο, ο οποίος διηγείται την περιπλάνηση της Δήμητρας στην Ελευσίνα για την αναζήτηση της Περσεφόνης, μετά την αρπαγή της τελευταίας από τον άρχοντα του Κάτω Κόσμου, τον Πλούτωνα.

Τα Μυστήρια τελούνταν κάθε χρόνο, για εννέα ημέρες, και αποσκοπούσαν στην απελευθέρωση της ψυχής των ανθρώπων από λειτουργίες που τη συνέδεαν με το σώμα και στην ελπίδα για μεταθανάτια ζωή.

Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι και σήμερα υπάρχουν ελάχιστες μαρτυρίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια των μυστηρίων. Μια εκδοχή που ίσως δικαιολογεί αυτό είναι ότι οι Μύστες, όπως ονομάζονταν οι συμμετέχοντες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, είχαν να αντιμετωπίσουν τη ποινή του θανάτου αν αποκάλυπταν λεπτομέρειες σχετικές με τις ιερές αυτές τελετές.

Από την άλλη, είναι πιθανό απλά να μην μπορούσαν να εκφράσουν με λόγια αυτή τη πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωναν κατά τη διάρκεια της μύησής τους καθώς το θέαμα που αντίκριζαν ήταν κομμάτι από τον άλλο κόσμο.

Παρόλα αυτά, ίσως αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτελούσαν μια ανοιχτή γιορτή για όλο τον κόσμο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Καλλιόπη Παπαγγελή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής «αντίθετα με τις άλλες γιορτές της Δήμητρας, όπου ελάμβαναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες, όπως π.χ. τα Θεσμοφόρια ή τα Αλώα, η συμμετοχή στα Μυστήρια ήταν επιτρεπτή στους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής θέσης, οικονομικής κατάστασης ή ακόμη και ηλικίας».

Η περιήγηση θα ακολουθήσει την πορεία των Μυστών κατά μήκος της Ιεράς Οδού για να καταλήξει στον τόπο τέλεσης των Μεγάλων Μυστηρίων. Η Ιερά Οδός, η οποία αποτελεί τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης, ήταν ο δρόμος που συνέδεε την πόλη των Αθηνών με το Θριάσιο Πεδίο και την Ελευσίνα, στην οποία τελούνταν κάθε χρόνο τα μυστήρια.

Η σημασία του συγκεκριμένου δρόμου ήταν μεγάλη τόσο για την θρησκευτική-λατρευτική λειτουργία του, όσο και για την πολιτιστική αξία του καθώς σε όλο το μήκος του υπήρχαν σπουδαία μνημεία, τάφοι και ιερά.

Η Ελευσίνα, η οποία είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, είναι το μέρος στο οποίο καταλήγει η Ιερά Οδός και αποτελεί τον προορισμό της εκδρομής, σε συνδυασμό πάντα με τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στα άδυτα μονοπάτια των Μεγάλων Μυστηρίων και απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού από 10 ετών και άνω, Γυμνάσια και Λύκεια, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και γενικότερα οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Η Chorus και ο «Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας» δημιουργούν μία πορεία παρόμοια με την πορεία των Μυστών που θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να βιώσουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να βαδίσουν στα χνάρια της ιεράς πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Η Chorus είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος συστήθηκε το 2016 στην Ελευσίνα, και είναι αποτέλεσμα μιας ανεξάρτητης κίνησης ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που έχει ως αποστολή την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της πολυεπίπεδης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με το όνομά της να εμπνέεται από τον χορό του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, η Chorus αποτελεί έναν οργανισμό ανοιχτό σε όσους οραματίζονται, αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις παρακαλώ όπως απευθυνθείτε στο info@chorus.org.gr ή στα τηλέφωνα 210-3008333 & 6953099909.

Εφημερίδα City View – 11ο τεύχος
Κ. Μπελιάς