Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω!

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω!

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω!

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω!

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω! Διανύουμε το τελευταίο 10ήμερο του Οκτωβρίου και μπαίνουμε σιγά – σιγά για τα καλά στον χειμώνα.

Ως είθισται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου αλλάζουμε τα ρολόγια μας και πάμε μια ώρα πίσω. Από τις πιο αγαπητές μέρες του χρόνο εφόσον έχουμε την δυνατότητα μιας επιπλέον ώρας ξεκούραση.

Συγκεκριμένα για φέτος η μέρα αυτή είναι η Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, όπου στις 4 π.μ. τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών 60 λεπτά πίσω.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η αλλαγή είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους θερινούς μήνες εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Όταν τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το 1996 ψηφίστηκε μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), η οποία ισχύει ως σήμερα.

Κατάργηση αλλαγής της ώρας από το 2021

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει την κατάργηση της συγκεκριμένης εναλλαγής στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2021.

Οι πολέμιοι της αλλαγής αυτής υποστηρίζουν ότι αυτό το φαινόμενο συνδέεται με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου και υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης επιθυμούν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα θα σταματήσουν την αλλαγή αυτή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Από την άλλη πλευρά όσα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.