Αρχική CULTURE 35 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας

35 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας

Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Πετρούπολη, το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, με πανελλαδική φήμη και απήχηση.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Πετρούπολης, κ. Βαγγέλης Σίμος, με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, το οποίο διοργανώθηκε φέτος για 35η φορά. Αποτίοντας φόρο τιμής στη διοργάνωση αυτή, η οποία έχει τεράστια σημασία για την πόλη, ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή στο ξεκίνημα του φεστιβάλ αλλά και του ίδιου του θεάτρου Πέτρας.

Όπως εξήγησε, τη δεκαετία του 1960, η Πετρούπολη, αλλά και σχεδόν όλη η Αθήνα, ήταν μια κωμόπολη υπό ανάπτυξη, ένα μεγάλο εργοτάξιο, γεμάτο λατομεία, και ανθρώπους λαϊκούς, συχνά κυνηγημένους για τα φρονήματά τους. Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε έτσι μέχρι την περίοδο 1975-79 όταν τα λατομεία άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και ο κόσμος άρχισε να «ανασαίνει», να λυτρώνεται από τις εκρήξεις, την αναστάτωση, την σκόνη.

Με το κλείσιμο του λατομείου Αίμος στην Πετρούπολη, η τότε κυβέρνηση εξετάζει την μετατροπή του σε χώρο εναπόθεσης μπαζών και μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Η Δημοτική Αρχή αντέδρασε άμεσα σε αυτό το ενδεχόμενο και δήλωσε κατηγορηματικά πως οι χώροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έτσι, το 1983, με πρόταση του Μίνωα Βολανάκη και με την ένθερμη αποδοχή του επίτιμου Δημάρχου, Νίκου Παξιμαδά, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το παλιό νταμάρι Αίμος για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο χώρος ξεκίνησε τη λειτουργία του με τις γιορτές των βράχων στις οποίες συμμετείχαν γειτονικοί δήμοι. Συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με εκδηλώσεις για την διοργάνωση «Αθήνα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και αργότερα με εκδηλώσεις για το πολιτιστικό καλοκαίρι Δυτικής Αθήνας.

Το 1995 κατασκευάστηκε η μεγάλη σκηνή του θεάτρου, η οποία και ονομάστηκε Μίνωας Βολανάκης. Στο μεταξύ, από το θέατρο είχαν αρχίσει να παρελαύνουν μεγάλα διεθνή καλλιτεχνικά ονόματα, όπως τα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης, το θέατρο Μπολσόι και πολλά ακόμα.

Το 2003, και εφόσον είχε καθιερωθεί πλέον η διεθνής καλλιτεχνική παρουσία στο πρόγραμμα, το φεστιβάλ μετονομάστηκε και επίσημα σε Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας.

«Μέχρι και σήμερα, 35 χρόνια μετά και παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει την προσφορά του και φιλοξενεί την πιο σημαντική εγχώρια αλλά και ξένη καλλιτεχνική δημιουργία», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Εφημερίδα City View – 12ο τεύχος
Ε. Τριαντοπούλου