Η Ελλάδα ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

Η Ελλάδα παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, με τον σχετικό διαγωνισμό να δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος Απριλίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα, και ακολουθεί την επίσημη αποδοχή του ενδιαφέροντος της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Chevron για διεξαγωγή ερευνών νότια της Κρήτης. Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη υπουργική απόφαση που αφορά την προσφορά της Chevron, με τη δεύτερη να αναμένεται την Παρασκευή, και να ακολουθεί η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος θα είναι ανοιχτή μέχρι τον Αύγουστο, με στόχο η κύρωση της σχετικής σύμβασης να γίνει από τη Βουλή έως το τέλος του 2025.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Παπασταύρου διευκρίνισε ότι η περιοχή νότια της Κρήτης βρίσκεται εκτός των ζωνών που διεκδικεί η Τουρκία και δεν υπάρχει καμία νομική βάση για ενδεχόμενες ενστάσεις της Άγκυρας. Όπως υπογράμμισε, το ενδιαφέρον της Chevron βασίστηκε σε λεπτομερείς γεωλογικές και γεωπολιτικές αναλύσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου, ο υπουργός την χαρακτήρισε έργο στρατηγικής σημασίας αλλά ιδιαίτερα σύνθετο, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτικό σχεδιασμό και διακριτικότητα.
Το ενδιαφέρον της Chevron σηματοδοτεί την έναρξη νέας φάσης ερευνών
Στα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα αποδέχθηκε το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα Ι και ΙΙ νότια της Κρήτης. Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία υδρογονανθράκων παγκοσμίως, έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον για ερευνητικές δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, οι εν λόγω περιοχές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αμερικανική εταιρεία, παρότι θεωρούνται γεωπολιτικά ευαίσθητες, καθώς επικαλύπτονται με την περιοχή που περιλαμβάνεται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.
Η είσοδος της Chevron αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ενέργειας, καθώς πλέον αποκτά τέσσερις νέες περιοχές παραχώρησης, συνολικής έκτασης 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων: το Οικόπεδο A2, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, καθώς και τα Οικόπεδα Νότια Κρήτης Ι και ΙΙ.
Η Chevron κατέχει πλέον τις περισσότερες εκτάσεις παραχώρησης στη χώρα, με δεύτερη την ExxonMobil (35.655 τ.χλμ.), τρίτη τη Helleniq Energy (8.564 τ.χλμ.) και τέταρτη την Energean (2.414 τ.χλμ.).
Το υπουργείο υπογράμμισε ότι η επέκταση των διαθέσιμων οικοπέδων αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την ενεργειακή αυτάρκεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο Παπασταύρου είχε δηλώσει τότε ότι η απόφαση της Chevron αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» και απόδειξη ότι η χώρα παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με σταθερότητα και σοβαρή διακυβέρνηση. Παράλληλα, σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικοί φυσικοί ενεργειακοί πόροι, κρίσιμοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.